Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Umelci, spisovatelia a akademici podpísali výzvu za otvorenú debatu

Joanne K. Rowlingová Foto: TASR/AP

Medzi osobnosťami, ktoré v liste publikovanom v časopise Harper's Magazine argumentujú proti ideologickej konformite, sú aj J. K. Rowlingová, Salman Rushdie a Margaret Atwoodová.

Londýn 8. júla (TASR) - Desiatky umelcov, spisovateľov a akademikov podpísali otvorený list, v ktorom odsudzujú obmedzenie verejnej debaty a varujú, že slobodná výmena informácií a názorov je ohrozená v čase vzostupu "neliberalizmu". Informovala o tom v stredu agentúra AP.

Medzi osobnosťami, ktoré v liste publikovanom v časopise Harper's Magazine argumentujú proti ideologickej konformite, sú aj J. K. Rowlingová, Salman Rushdie a Margaret Atwoodová.

Ich krok prichádza v čase aktuálnej debaty o takzvanej kultúre zrušenia (z anglického "cancel culture"), keď prominentní ľudia čelia útoku za zdieľanie kontroverzných názorov.

"Sily neliberalizmu získavajú podporu po celom svete a majú silného spojenca v (americkom prezidentovi) Donaldovi Trumpovi, ktorý predstavuje skutočnú hrozbu pre demokraciu," uvádza sa v liste.

Napríklad Rowlingová si od mnohých aktivistov v posledných dňoch vyslúžila kritiku za svoje názory na trassexuálov. Svetoznáma autorka príbehov o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi na Twitteri uviedla, že podporuje práva transrodových ľudí, ale neverí na "odstránenie" definície fyzického pohlavia.

Na jej status na sociálnej sieti, kde písala o "ľuďoch, ktorí menštruujú", reagoval aj herec Daniel Radcliffe, ktorý stvárnil filmovú postavu Harryho Pottera. Radcliffe sa ospravedlnil transrodovým ženám, ktoré sa na spisovateľkin príspevok mohli uraziť.

"Slobodná výmena informácií a názorov, ktorá je zdrojom sily liberálnej spoločnosti, sa každým dňom zužuje," uvádzajú signatári. Odsúdili "netoleranciu k opačným názorom, módu verejného poníženia a ostrakizácie a sklon riešiť komplexné politické problémy so zaslepujúcou morálnou sebaistotou".

List podpísali aj Noam Chomsky, Gloria Steinemová či Malcolm Gladwell.