Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Import

Vo veku 91 rokov zomrela herečka Eva Rysová

Na archívnej snímke herečka Eva Rysová. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Hlas Evy Rysovej bolo často počuť z dabingu, z rozhlasových hier, ale aj na CD nosičoch v rozprávkach pre deti.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Vo veku 91 rokov zomrela herečka Eva Rysová. Pre TASR to potvrdila sestra herečky Judita Šimkovičová.

Eva Rysová sa narodila 16. augusta 1932 v Hajnáčke. Pôsobila v divadlách v Martine i Trnave. V roku 1966 sa stala členkou činohry Novej scény v Bratislave. Ako divadelná herečka sa uplatnila nielen ako predstaviteľka psychologicky zložitých ženských postáv, ale aj v komediálnych úlohách. Účinkovala v takmer dvoch desiatkach televíznych filmov. Starú mamu rodiny Roznerovcov stvárnila v seriáli z vinárskeho prostredia Búrlivé víno.

Hlas Evy Rysovej bolo často počuť z dabingu, z rozhlasových hier, ale aj na CD nosičoch v rozprávkach pre deti. Je držiteľkou Krištáľovej ruže za prednes (2003), Ceny Karla Čapka (2005), Kvetu Tálie (2012). Bohaté herecké skúsenosti odovzdávala poslucháčom herectva na VŠMU a tiež na Cirkevnom konzervatóriu v Bratislave.

RTVS: Osobnosť E. Rysovej si pripomenie v televíznom vysielaní



Vo veku 91 rokov zomrela herečka Eva Rysová. Jej výraznú osobnosť si RTVS pripomenie na Dvojke vo štvrtok o 17.55 h v spomienkovej relácii Návraty k hereckým legendám.

Ako ďalej TASR informoval PR manažér Filip Púchovský, diváci Dvojky si Evu Rysovú pripomenú aj v piatok 13. októbra o 9.55 h v relácii Návraty k hereckým legendám a o 10.25 h v inscenácii Ďakujem ti za láskavosť.

E. Rysová bola 40 rokov súčasťou hereckého súboru Divadla Nová scéna



Eva Rysová bola 40 rokov pevnou súčasťou hereckého súboru Divadla Nová scéna (DNS). Ako informuje divadlo, "vynikajúca herečka a dáma s veľkým srdcom" stvárnila na jeho javisku desiatky nezabudnuteľných dramatických i komediálnych postáv.

"Nezameniteľné herectvo a šarm Evy Rysovej sme desiatky rokov obdivovali nielen na divadelných javiskách, kde stvárnila vyše 200 charakterovo aj žánrovo rozmanitých postáv, ale aj v mnohých televíznych inscenáciách, seriáloch a filmoch," pripomína generálna riaditeľka DNS Ingrid Fašiangová.

Dodáva, že Rysová dlhé roky spolupracovala s rozhlasom a dabingom. "Vďaka tomu si jej charizmatický hlas budeme môcť aj v budúcnosti pripomínať z rozhlasového archívu. Ako pedagogička na VŠMU a Cirkevnom konzervatóriu vychovala celé generácie mladých umelcov," poznamenáva Fašiangová.

"Odišla vynikajúca herečka, nezabudnuteľná kolegyňa s veľkým srdcom. Pokorná služobníčka Thálie. Milá naša Evička, nikdy na teba nezabudneme, ako ani tvoji verní diváci, ktorí ťa milovali, ani my," odkazuje svojej kolegyni umelecký riaditeľ DNS Karol Čálik.

Profil divadelnej, filmovej a televíznej herečky Evy Rysovej.

Eva Rysová sa narodila 16. augusta 1932 v Hajnáčke. Maturovala na gymnáziu v Lučenci a v roku 1955 absolvovala štúdium herectva na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Po skončení štúdia pôsobila v rokoch 1955 - 1960 vo vtedajšom Armádnom divadle v Martine. Nasledujúcich päť rokov účinkovala na doskách Krajského divadla v Trnave. V roku 1966 sa stala členkou činohry Novej scény v Bratislave.

Ako divadelná herečka sa uplatnila nielen ako predstaviteľka psychologicky zložitých ženských postáv, ale aj v komediálnych úlohách. Stvárnila Isménu v Sofoklovej Antigone, Oľgu v Čechovových Troch sestrách, Gertrúdu v Shakespearovom Hamletovi, či Irinu Arkadinovú v Čechovovej Čajke. Komediálny talent predviedla napríklad v úlohe Agnesy v Molierovej Škole žien, Heleny v Shakespearovej hre Sen noci svätojánskej, či Rosaury v Goldoniho Prefíkanej vdove.

Na Novej scéne ju diváci mohli vidieť v úlohe Mimi v muzikáli The Beatles, a tiež ako Izergil v Balade o zlodejovi koní alebo Cigáni idú do neba. Zahrala si aj Madame Renaudovú v Klietke bláznov, postavu Mamy v inscenácii Osem žien, Evelyn Medardovú v Nemocnici na pokraji... a Molly v inscenácii Donaha. Účinkovala aj v legendárnom muzikáli Fidlikant na streche a v rozprávke Mrázik si zahrala postavu rozprávačky.

Účinkovala v takmer dvoch desiatkach televíznych filmov ako Pomsta starej dámy alebo na každého raz dôjde (1968), Prípad jasnovidca Hanussena (1969), Portrét Doriana Graya (1969), Šaty (1972), Americká tragédia (1976), Príbeľská vzbura Janka Kráľa (1978), Eygletiérovci (1986), Prípad poručíka Seeborna (1988), Mastný hrniec (1991) alebo Podozrenie (1993).

V slovensko-českom koprodukčnom filme režiséra Dušana Rapoša Suzanne (1996) si zahrala úlohu lekárky. Predstavila sa aj v televíznej rozprávke Orest z rodu čarodejníkov (2010). Starú mamu rodiny Roznerovcov stvárnila v seriáli z vinárskeho prostredia Búrlivé víno, ktorý sa vysielal od roku 2013.

Hlas Evy Rysovej bolo často počuť z dabingu, z rozhlasových hier, ale aj na CD nosičoch v rozprávkach pre deti.

V roku 2003 získala ocenenie Krištáľová ruža za prednes, o dva roky na to Cenu Karla Čapka a v roku 2012 Kvet Tálie.

Bohaté herecké skúsenosti odovzdávala poslucháčom herectva na VŠMU i na Cirkevnom konzervatóriu v Bratislave.