Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Import

Pri spoplatnení parkovísk UNB argumentovali vraj fiktívnym parkoviskom

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Tvrdia to zástupcovia občianskych aktivít.

Bratislava 16. januára (TASR) – Fiktívnym parkoviskom pre sto zamestnancov argumentovala firma, ktorá začiatkom decembra minulého roka spoplatnila parkoviská pred dvoma bratislavskými nemocnicami.

Tvrdia to zástupcovia občianskych aktivít, ktorí dnes poukázali na to, že plocha pri petržalskej nemocnici Sv. Cyrila a Metoda, ktorá mala byť parkoviskom, je v skutočnosti obratiskom pre nákladné autá a slúži tiež ako obslužná plocha pre prejazdy nákladných vozidiel. Podobným situáciám so spoplatnením parkovísk pred nemocnicami chcú v budúcnosti predísť zákonom.

"Predložili dokumentáciu, kde je fiktívnych sto parkovacích miest. Zavádzali teda v podstate aj mesto, ktoré rozhodovalo na základe domnienky, že tam bude môcť zaparkovať sto zamestnancov. Tých sto miest tam ale nie je, v dokumentácii však je," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii Miroslav Mendel, podpredseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ). Podotkol, že od začiatku sa tak vyhodnocovala dokumentácia, ktorá nie je reálna a sto miest slúžilo len ako dobrý argument. Dokument, ktorý majú občianski aktivisti, podľa nich firma ZIPP-S predkladala na mestskú časť Petržalka k žiadosti o zmenu organizácie dopravy. "Nie je tam ale ani možné parkovisko neskôr zrealizovať. Dopravná situácia je v lokalite taká, že nákladné autá sa nemajú kde inde otáčať," upozornil Mendel.

Aktivisti z občianskych združení Hlas občanov Slovenska, Únia materských centier či Slovenský pacient i zástupcovia iniciátorov petície žiadajú zrušiť koncesnú zmluvu na prenájom parkovísk v plnom rozsahu a bez prijímania ústupkov. Stretnúť sa preto chcú aj s premiérom Robertom Ficom. Ministerku Zuzanu Zvolenskú zase žiadajú, aby sa vytvorila spoločná pracovná skupina a bola podaná žaloba na určenie neplatnosti nájomnej zmluvy v rámci predbežnej otázky, či ide o nájomnú alebo predbežnú zmluvu. "Obsahuje niekoľko nepravdivých údajov," podotýkajú aktivisti. Predložiť chcú aj návrh zákonnej úpravy tak, aby parkoviská vo vlastníctve štátu, samosprávneho kraja alebo obcí, ktoré priliehajú k zdravotníckemu zariadeniu, boli pre verejnosť bezplatné.

Bojovať proti spoplatneniu parkovísk pred bratislavskými nemocnicami vlani v decembri začali aj bratislavskí mestskí poslanci. Žiadali vypracovať právnu analýzu, ktorá posúdi platnosť zmluvy medzi Univerzitnou nemocnicou Bratislava (UNB) a súkromníkom, ktorý parkoviská v Ružinove a Petržalke spoplatnil. Vedenie UNB, pod ktoré obe nemocnice spadajú, však tvrdí, že urobilo od nástupu do funkcie všetky dostupné právne kroky, aby prešetrilo proces a platnosť zmluvy. "Zmluva je platná, vyplýva zo záverov Úradu pre verejné obstarávanie a šetrenia okresnej prokuratúry, a UNB ju musí napĺňať," povedala hovorkyňa nemocnice Petra Stano Maťašovská. Ak by UNB podľa nej zmluvu bez relevantného právneho dôvodu vypovedala alebo ju neplnila, hrozí povinnosť platiť ušlý zisk a náhradu škody minimálne milión eur.

Maťašovská dnes podotkla, že UNB aj naďalej pokračuje v rokovaniach s koncesionárom, aby mohla od platenia odbremeniť aj ďalšie skupiny pacientov a zamestnancov. "V súčasnosti môžu zadarmo na spoplatnených parkoviskách parkovať darcovia krvi počas odberu. Parkovné neplatia ani sestry a zdravotnícky personál počas nočných služieb v čase od 18.30 h do 07.30 h," pripomína s tým, že ZŤP majú pred každou z nemocníc k dispozícii v súčasnosti vyhradené dve bezplatné parkovacie miesta. "Ďalších päť takýchto miest pred každou z nemocníc sa vedeniu UNB podarilo vyrokovať a pre ZŤP pacientov budú k dispozícii v priebehu jedného mesiaca."

Pred oboma nemocnicami je podľa Maťašovskej v súčasnosti k dispozícii vyše 200 bezplatných parkovacích miest. Verejnosť môže bezplatne parkovať v blízkosti Nemocnice Ružinov na 70 neplatených miestach na pozemku nemocnice pred štadiónom a na 20 miestach pred poliklinikou Nemocnice sv. Cyrila a Metoda v Petržalke. Pre zamestnancov je podľa nej vyčlenených pred každou z daných nemocníc po 70 neplatených miest.