Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Unínske Samohyby, z recesie sa stala desaťročná tradícia

Foto: Radovan Butaš/Školský servis
Foto: Radovan Butaš/Školský servis

V Unínskych vinohradoch sa konal jubilejný 10. ročník zápolenia Samohybov, podomácky vyrobených alebo upravených traktorov.

Unín 3. augusta (TASR) - Domáci majstri predviedli svoje výtvory, silných pomocníkov v zručnosti parkovaní vleku do vyznačeného priestoru.



Medzi súťažné disciplíny patril aj súboj v šprinte na vzdialenosť 20 metrov.
Kuriozitou bolo preťahovanie sa traktorov lanom, ktoré bolo vyvrcholením silového zápasu s Newtonmetrom o to, ktorý traktor spomedzi súťažiacich bude mať najvyšší výkon v ťahu.


Pre porovnanie za opraty vzali aj samotní účastníci, aby pomerali svoje sily s ťažkými strojmi a výsledok nebol zlý, 20 dobrovoľníkov vyvinulo silu podľa podomácky vyrobeného unínskeho patentu asi 5 Newtonmetrov, čim s prehľadom prekonali výkon menších mechanizmov. Na súťaži sa zišli majitelia amatérskych strojov aj profesionálnych mechanizmov. Všetci prišli s chuťou zmeraťsi sily s ostatnými a predviesť svoje zručnosti v ovládaní týchto pracovitých tátošov.

Podujatie sa konalo na juhozápadnom svahu hory Zámčisko, v oblasti Unínskych vinohradov, z tejto lokality je výhľad na Záhorskú nížinu až po Malé Karpaty. Akciu zorganizoval DT klub (domáce traktory), ktorý existuje od roku 2003 a vznikol na popud domácich unínskych malotraktoristov.



Radovan Butaš, Katolícka univerzita Ružomberok