Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Policajt, ktorý usmrtil Afroameričana Floyda bol prevezený do väzby

Minneapolis zasiahla v ostatných dňoch vlna násilných nepokojov, ku ktorej došlo v reakcii na pondelňajšiu na smrť Afroameričana pri policajnom zásahu. Foto: TASR/AP

Policajt Derek Chauvin je zachytený na videu, ako v pondelok 25. mája najmenej päť minút tlačí kolenom na krk spútaného a ležiaceho Floyda.

Minneapolis 29. mája (TASR) - Policajta obvineného zo zabitia neozbrojeného Afroameričana Georgea Floyda v americkom meste Minneapolis vzali do väzby. V piatok to oznámil predstaviteľ amerického štátu Minnesota John Harrington, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

Policajt Derek Chauvin je zachytený na videu, ako v pondelok 25. mája najmenej päť minút tlačí kolenom na krk spútaného a ležiaceho Floyda. Za priestupok zatknutý 46-ročný Floyd sa sťažoval na bolesť a kričal, že nemôže dýchať. Postupne sa prestal hýbať aj rozprávať. Zomrel krátko na to, po prevoze do nemocnice. Video sa rýchlo rozšírilo na internete a spustilo protesty v Minneapolise, ktoré nakoniec vyústili do násilia a rabovania.

Policajta Chauvina zatkli v piatok už skôr, spresnil komisár Harrington z úradu pre verejnú bezpečnosť v Minnesote.

"Práve som dostal informáciu od Andrewa Evansa, šéfa útvaru na zadržiavanie podozrivých osôb, že policajta, ktorý bol identifikovaný ako Derek Chauvin, odviedli do väzby v súvislosti s prípadom smrti pána Floyda," povedal novinárom Harrington.