Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Import

USA pošlú Česku v rámci vojenskej spolupráce 100 miliónov dolárov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Americká ambasáda v Prahe vyhlásila, že bude úzko spolupracovať s českými partnermi, pričom česká vláda bude mať poskytnuté finančné prostriedky k dispozícii na posilnenie obranných kapacít Česka.

Washington/Praha 29. septembra (TASR) - Spojené štáty oznámili, že Českej republike pošlú 100 miliónov dolárov v rámci zahraničnej vojenskej spolupráce (FMF), ktorá je súčasťou balíka pomoci pre Ukrajinu. Vo štvrtok o tom informovalo americké veľvyslanectvo v Prahe.

Spojené štáty okrem toho pošlú Česku z fondu boja proti ruskému vplyvu ďalších šesť miliónov dolárov. Sú určené na zriadenie centra pre kybernetické reakcie. Cieľom tejto finančnej pomoci je "vytvorenie kapacity českých spojencov na odstrašenie a obranu proti narastajúcej hrozbe zo strany Ruska" a rovnako na doplnenie vojenských kapacít, ktoré Česká republika poskytla alebo ešte len poskytne Ukrajine.

"Česká republika je jednou z vedúcich krajín, čo sa týka pomoci Ukrajine proti nezákonnej ruskej invázii," vyhlásila chargé d'affaires veľvyslanectva USA Christina Agorová. Ocenila tiež, že Česko poslalo Ukrajine techniku a vybavenie z vlastných skladov.

Americký Kongres, ktorý spoluprácu FMF schválil, tiež umožnil ministerstvu zahraničných vecí USA poskytovať v rámci programu vojenskej spolupráce pôžičky, ktoré sú zamerané na rozšírenie bezpečnostnej kapacity spojencov Severoatlantickej aliancie a prehĺbiť ich spoluprácu so Spojenými štátmi.

Americká ambasáda v Prahe tiež vyhlásila, že bude úzko spolupracovať s českými partnermi, pričom česká vláda bude mať poskytnuté finančné prostriedky k dispozícii na ďalšie posilnenie obranných kapacít Česka.