Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Import

Usmievavá modro-biela podobá sa na anjela....

Ilustračné foto Foto: TASR

12. máj je od roku 1965  Medzinárodným dňom sestier. Tak teda všetko najlepšie Aničky, Martušky, Editky a Majky, my pacienti si želáme, aby vás anjelov bolo viac. 

Trenčín 11. mája (TASR) - Usmievavá modro-biela podobá sa na anjela“, kto by nepoznal slová piesne Sestrička z Kramárov od skupiny Elán, priam na mieru ušitej dvanástemu májovému dňu, ktorý je od roku 1965  Medzinárodným dňom sestier.

Nemocničný areál. Urologické oddelenie. Víta nás sestrička Anička, ako vždy pokojná, s milým úsmevom na tvári a odbornými radami vždy „poruke“,  do preplnenej urologickej ambulancie vnáša pokoj a istotu. O poschodie vyššie, na chirurgickom oddelení nás srdečne pozdraví sestrička Marta, dôstojná intelektuálka, pri ošetrovateľských výkonoch prísne rešpektujúca zásady asepsy a antisepsy chirurgického oddelenia, jednoducho prirodzená autorita, vždy pripravená pomôcť chorému. Po pediatrickom oddelení už „behá“ sestrička Edita, rozvážna, usmiata, s obetavým srdcom, tou správnou dávkou trpezlivosti a empatie, veď ju potrebujú „jej“ deti. Široký úsmev, pokojný hlas, neoceniteľné rady, ktorými povzbudí nejednu mamičku po cisárskom reze, tým je typická sestrička Majka, opora pacientok na gynekologickom oddelení.        

Čo majú Anička, Marta, Edita a Majka spoločné? Okrem toho, že sú zdravotnými sestrami, pre svojich pacientov sú anjelmi. Prečo? Odpoveď je jednoduchá. Pre ne je ich práca poslaním, sú obetavé, trpezlivé, empatické a vrúcne. Blaho pacienta je tým najvyšším zákonom.  A dnes títo anjeli oslavujú.
Celý svet si pripomína dôležitosť ich poslania, významu pre spoločnosť. My sa pripájame ku zástupu gratulantov, obdivovateľov, vďačných (pacientov), želáme im z dobrého len to najlepšie, z pekného len to najkrajšie, pevné krídla v ich rozlete a keby sme mali tú moc, obsypali by sme ich zlatom.
Tým ostatným (ktorí sú v každej profesii, nielen v tej sesterskej) želáme tiež len to najlepšie: vyššie platy, vysokoškolské tituly, sebestačných pacientov a menej práce.      
Tak teda všetko najlepšie Aničky, Martušky, Editky a Majky, my pacienti si želáme, aby vás anjelov bolo viac.      

 PhDr. Dagmar Mikušová, MPH, Stredná zdravotnícka škola, Trenčín