Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Import

V Banskej Bystrici i celom regióne je nedostatok detských psychiatrov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Situácia v banskobystrickom regióne je alarmujúca. Absentuje ambulantná starostlivosť detských psychiatrov, ktorí by prijímali nových pacientov, no zároveň by fungovali aj v akútnom režime.

Banská Bystrica 23. mája (TASR) - V dostupnosti psychiatrickej starostlivosti pre deti a mládež vychádza Banská Bystrica spomedzi krajských miest najhoršie. O chýbajúcich detských psychiatroch diskutovali v uplynulých dňoch odborníci na stretnutí pracovnej skupiny Rodina, deti, mládež v rámci Komunitného plánu sociálnych služieb mesta Banská Bystrica. Ocenili ambíciu samosprávy poukázať na tento problém, aj keď mesto nemá adekvátne možnosti, ako ho vyriešiť. TASR o tom vo štvrtok informovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

"Na potrebu akútneho riešenia tejto situácie poukazujú nielen rodičia, ale aj subjekty verejnej a štátnej správy poskytujúce zdravotnícku, inštitucionálnu starostlivosť, poradenské a výchovno-vzdelávacie inštitúcie a tiež subjekty zaoberajúce sa ochranou detí pred násilím. Je náročné dostať sa k pomoci. Naše deti musia cestovať za špecialistami do vzdialenejších miest, čo nie je žiaduce, vzhľadom na ich psychické zdravie," konštatoval druhý viceprimátor Martin Majling.

Situácia v banskobystrickom regióne je alarmujúca. Absentuje ambulantná starostlivosť detských psychiatrov, ktorí by prijímali nových pacientov, no zároveň by fungovali aj v akútnom režime. Zúčastnení sa zhodli, že jedinou možnosťou je zatraktívniť pracovnú pozíciu pre vyštudovaných detských psychiatrov rôznymi benefitmi, bonusmi či bývaním.

Podľa prednostu II. Psychiatrickej kliniky Rooseveltovej nemocnice Michala Pataráka nízka dostupnosť detského psychiatra v krajskom meste, dokonca v celom okrese a regióne, je evidentná už dlhodobo.

"Situácia sa z roka na rok zhoršuje. V meste momentálne nie je žiadny poskytovateľ zdravotnej starostlivosti, ktorý by ambulantne prijímal špecificky iba psychiatrických pacientov v detskom a adolescentnom veku. Napriek existencii detskej nemocnice mesto nedisponuje ani žiadnymi lôžkami špecificky určenými pre týchto pacientov. Na základe uvedeného je potrebné priamo hovoriť o nedostupnej zdravotnej starostlivosti v odbore detská psychiatria v meste Banská Bystrica a v priľahlom regióne," zdôraznil Patarák.

Hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre detskú psychiatriu Terézia Rosenbergerová pripomenula, že situácia nie je zlá len na strednom Slovensku, ale aj na východe.

"Na celom Slovensku je celkovo 40 detských psychiatrov, z toho sú mnohí na dôchodku. Chýbajú aj potrebné lôžka. Naša mládež je v zlom stave, nehovoriac o ukrajinských deťoch s rôznymi traumami. Mladí ľudia sú negatívne ovplyvňovaní sociálnymi sieťami, nemá s nimi kto pracovať a nemáme ich kde prijať. Z chorých detí zdravý dospelý človek nevyrastie. Čakacie doby na ambulantné vyšetrenia či hospitalizáciu sú niekoľkomesačné," uviedla Rosenbergerová, ktorá vyzdvihla snahu samosprávy o riešenie tohto problému.