Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Import

V bojmi zmietanom Severodonecku zostáva zhruba 10.000 civilistov

Na archívnej snímke z 30. marca 2022 vojak utešuje ženu menom Larysa Kolesnyk (82) po evakuácii z Irpinu na predmestí Kyjeva na Ukrajine. Foto: TASR/AP

AFP píše, že situácia v závode Azot pripomína mariupolské oceliarne Azovstaľ, kde sa takisto ukrývali tisíce civilistov a ukrajinské sily tam niekoľko týždňov odolávali prevahe ruskej armády.

Kyjev 16. júna (TASR) - Približne 10.000 civilistov zostáva uviaznutých vo východoukrajinskom meste Severodoneck, kde už niekoľko týždňov zúria ťažké boje medzi ukrajinskými a ruskými jednotkami. Uviedol to vo štvrtok gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"Zo 100.000 obyvateľov zostáva (v meste) približne 10.000," napísal Hajdaj na sociálnej sieti Telegram. Ako dodal, jednotky Kyjeva sa snažia "čo najviac zadržať nepriateľa".

Vnútri chemickej továrne Azot v priemyselnej časti mesta, v ktorom ukrajinské sily už celé týždne odolávajú ruskému bombardovaniu a útokom, uviazlo podľa slov Hajdaja vyše 500 civilistov.

AFP píše, že situácia v závode Azot pripomína mariupolské oceliarne Azovstaľ, kde sa takisto ukrývali tisíce civilistov a ukrajinské sily tam niekoľko týždňov odolávali prevahe ruskej armády, až napokon v máji utrpeli porážku.

Ak by Moskva dobyla Severodoneck, ruským silám by to umožnilo postupovať ďalej na západ na mestá Sloviansk a Kramatorsk, dodáva AFP.