Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

V Bratislave otvorili výstavu Slovenské umenie proti fašizmu

Na snímke dielo Jozefa Jankoviča - Obete varujú ! ( štúdia ústrednej plastiky Múzea - Pamätníka SNP v Banskej Bystrici) počas výstavy Slovenské umenie proti fašizmu, ktorá je venovaná 75. výročiu oslobodenia Slovenska a 76. výročiu Slovenského národného povstania v dvorane Ministerstva kultúry SR v Bratislave 11. augusta 2020. Foto: TASR Dano Veselský

Prezentuje práce od viac ako troch desiatok domácich výtvarníkov rôznych generácií.

Bratislava 11. augusta (TASR) - Výstavu Slovenské umenie proti fašizmu venovanú 75. výročiu oslobodenia Slovenska a 76. výročiu Slovenského národného povstania otvorili v utorok v Dvorane Ministerstva kultúry (MK) SR v Bratislave. Prezentuje práce od viac ako troch desiatok domácich výtvarníkov rôznych generácií. Výstava, ktorá má "pripomenúť a zdôrazniť umelecké a mravné odkazy boja proti fašizmu", sa koná pod záštitou Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. V spolupráci s MK SR ju pripravil Klub výtvarných umelcov a teoretikov.



"Táto výstava nemá svoj scenár, svoje libreto, má svoje nadšenie, nadšenie tých, ktorí ešte vlastnia významné hodnoty vo svojich ateliéroch. Sú tu aj kmeňové diela, ktoré vlastní Klub výtvarných umelcov a teoretikov a Slovenský zväz protifašistických bojovníkov na báze svojej stále expozície Za slobodu," uviedol pre TASR Ladislav Skrak, kurátor výstavy, ktorá predstavuje diela umelcov ako Orest Dubay, Ján Kulich, Tibor Bártfay, Karol Kállay, Arpád Račko, Ladislav Snopek, ale aj Albín Brunovský.

"Naša výstava však nie iba pripomína, potvrdzuje, že odkaz aj tých skôr zosnulých - bratov Hložníkovcov, Jozefa Baláža, Eleny Lazinovskej, Dagmar Rosulkovej, Jozefa Jankoviča, Alexandra Trizuljaka, Jozefa Kostku, Jána Ilavského, Imra Weinera Kráľa, ale aj mnohých ďalších, treba skôr nanovo exponovať v našom vedomí, aby bolo zrejmé, prečo sme si ctili tieto osobnosti," uvádza v bulletine k výstave Skrak a pripomína aj umelcov Štefana Bednára, Antona Hollého, Jána Mudrocha, Martina Benku, Jána Želibského a Ľudovíta Fullu. "Bez tejto náročnej a vzácnej autorskej obraznosti, vizuality a postojovej kvality, ktorú vyjavili, nemali by naše výtvarné dejiny svoj zmysel, výraz a česť," dodáva kurátor výstavy a predseda Klubu výtvarných umelcov a teoretikov.

Na snímke dielo Imra Weinera - Kráľa Spomienka na Strečno počas výstavy Slovenské umenie proti fašizmu, ktorá je venovaná 75. výročiu oslobodenia Slovenska a 76. výročiu Slovenského národného povstania v dvorane Ministerstva kultúry SR v Bratislave 11. augusta 2020.
Foto: TASR Dano Veselský


"Pre mňa slovenské umenie proti fašizmu nie sú len vytvorené a prezentované umelecké diela, ale aj osudy umelkýň a umelcov, ktorí zažili neskutočné hrôzy vojnových časov," poznamenala v príhovore k výstave ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO). Na utrpenie obetí nacizmu nesmieme podľa nej zabúdať. "Všetko ich strádanie, bolesť a obetovanie sa majú význam len vtedy, ak sa z neho spoločnosť poučí. Nesmieme preto tolerovať prejavy oživovania ľudáctva, rasizmu a extrémizmu či popieranie holokaustu. Som presvedčená, že umenie vo svojich rôznych podobách má svojou emotívnosťou i obraznosťou obrovskú silu nám pripomínať aj temné stránky našich dejín, ale nás aj napĺňať nádejou v našu odvahu, dobrotu a ľudskosť," zdôrazňuje Milanová.

Výstava potrvá do 2. septembra.