Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Import

V Brazílii zahynulo najmenej 28 ľudí v dôsledku prudkých dažďov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Miestne úrady varovali, že situácia sa môže ešte zhoršiť, keďže pršať má najmenej ďalších 24 hodín.

Brazília 28. mája (TASR) - Najmenej 28 ľudí zahynulo v sobotu v dôsledku prudkých dažďov, ktoré od utorka pretrvávajú v metropolitnej oblasti brazílskeho prístavného mesta Recife na severovýchode krajiny. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na predstaviteľov zasiahnutého brazílskeho štátu Pernambuco.

"Za posledných 24 hodín bolo zaznamenaných 28 úmrtí," uviedol vo vyhlásení zdroj z civilnej obrany. Najhorší incident sa odohral v sobotu skoro ráno v oblasti medzi mestami Recife a Jaboato dos Guararapes, kde pri zosuve pôdy prišlo o život 19 osôb. Šiesti ďalší zomreli v meste Camaragibe, dvaja priamo v tamojšej metropole Recife a ďalšia osoba zahynula v Jaboato dos Guararapes.

Celkovo si prudké dažde v štáte Pernambuco vyžiadali dosiaľ 33 obetí. Päť ľudí totiž zahynulo počas silnej búrky v utorok. V dôsledku lejakov a zosuvov pôdy muselo svoje domovy opustiť už takmer 1000 obyvateľov.

V niektorých častiach mesta Recife zaznamenali medzi piatkovým večerom a sobotným ránom 236 milimetrov zrážok, uviedol úrad tamojšieho starostu. Takéto množstvo pritom predstavuje viac ako 70 percent zrážok, ktoré mali podľa predpovedí pripadnúť na celý máj.

Miestne úrady varovali, že situácia sa môže ešte zhoršiť, keďže pršať má najmenej ďalších 24 hodín.