Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Konferenciu Youth4Climate v Miláne otvorila Greta Thunbergová

Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová (uprostred) hovorí počas začiatku trojdňovej konferencie Youth4Climate, ktorá sa koná pod záštitou OSN, 28. septembra 2021 v Miláne. Foto: TASR/AP

Všetko, čo počujeme od našich takzvaných lídrov, sú len slová, vyhlásila Thunbergová.

Miláno 28. septembra (TASR) - V talianskom Miláne sa v utorok pod záštitou OSN začala trojdňová konferencia Youth4Climate, na ktorej sa zúčastňuje celkovo 400 mladých aktivistov zo 197 krajín sveta. Na úvod podujatia vystúpila švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová, ktorá obvinila svetových lídrov z toho, že tri desaťročia nerobili nič v boji proti klimatickým zmenám. Informovala o tom agentúra AFP.

"Všetko, čo počujeme od našich takzvaných lídrov, sú len slová. Slová, ktoré znejú skvele, ale zatiaľ neviedli k ničomu. Naše nádeje a sny sa utopili v ich prázdnych vyjadreniach a sľuboch," vyhlásila Thunbergová.

Mládežnícki aktivisti plánujú predložiť spoločné vyhlásenie na trojdňovej ministerskej schôdzi nazvanej Pre-COP, ktorá sa začína v Miláne 30. septembra. Obe podujatia majú podľa organizátorov slúžiť ako predvoj ku klimatickej konferencii COP26 pod záštitou Organizácie Spojených národov, ktorá sa uskutoční 1. až 12. novembra v Glasgowe. Na podujatie majú pricestovať desiatky predstaviteľov krajín z celého sveta.
Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová (vľavo) a ugandská klimatická aktivistka Vanessa Nakateová počas začiatku trojdňovej konferencie Youth4Climate, ktorá sa koná pod záštitou OSN, 28. septembra 2021 v Miláne.
Foto: TASR/AP

AFP považuje COP26 za "životne dôležitý summit" pre zachovanie životaschopnosti parížskej klimatickej dohody z roku 2015, v ktorej sa krajiny zaviazali podniknúť kroky s cieľom zabrániť stúpaniu globálnej teploty. Predseda COP26 Alok Sharma v utorok vyhlásil, že "je načase, aby vyspelé krajiny splnili svoj peňažný prísľub s cieľom podporiť rozvojové krajiny v boji proti klimatickým zmenám". Británia, ktorá novembrové podujatie v Glasgowe zastrešuje, tvrdí, že jej cieľom bude, aby sa medzinárodné spoločenstvo dohodlo na postupom konci využívania uhoľnej energie.