Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

V Múzeu kysuckej dediny predstavia folkloristi verbovačku regrútov

Na snímke prepadnutie vlaku zbojníckou družinou počas dvojdňového festivalu Jánošík & Ondráš folk fest v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke 20. augusta 2022 Foto: TASR - Erika Ďurčová

Folkloristi predvedú verbovačky a asentírku pri Stanici Skanzen, hrajúcu a spievajúcu železničku s regrútmi, sprievod regrútov skanzenom a regrútsku zábavu.

Nová Bystrica 29. septembra (TASR) - Odchod mládencov na vojnu priblížia v nedeľu (2. 10.) návštevníkom Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke členovia folklórneho súboru Bystrica z Novej Bystrice v programe Regrúti. TASR o tom informovala hovorkyňa Kysuckého múzea v Čadci Miroslava Jančulová.

Doplnila, že folkloristi predvedú verbovačky a asentírku pri Stanici Skanzen, hrajúcu a spievajúcu železničku s regrútmi, sprievod regrútov skanzenom a regrútsku zábavu.

Rukovačka mala podľa historika Kysuckého múzea Mariána Liščáka dve hlavné etapy. "Prvou bola verbovačka - získavanie nových regrútov. Druhou ich odvedenie do výberného miesta na lekársku prehliadku, poprípade dopravenie regrúta k príslušnému pluku. Prakticky všetci vojaci odvedení v panstvách na Kysuciach boli zaradení na základe konskripčného systému z roku 1781 do plukov v Trenčíne. Najmä do druhého pešieho pluku a ôsmeho husárskeho pluku," uviedol Liščák.

Pripomenul, že na Bystriciach verbovali formou akejsi krčmovej hostiny. "Cieľom bolo získať potrebný počet zverbovaných prostredníctvom alkoholu, jedla, muziky a sľubov, podľa ktorých ich takýto hojný život čakal aj pri vojsku. Zväčša prísažní alebo iní obecní sluhovia chodili po dedine a kopaniciach zháňať mládež na hostinu do miestnej krčmy, kde ich lákali na jedlo a alkohol zadarmo a nechýbala ani muzika," priblížil historik.