Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

V Nemecku ocenili bieloruskú spisovateľku Alexijevičovú

Na archívnej snímke Svetlana Alexijevičová reční v Minsku. Foto: TASR/AP

Medzinárodne známa autorka Sviatlana Alexijevičová patrí k ostrým kritikom bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

Berlín 15. júna (TASR) - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier ocenil v utorok Veľkým spolkovým krížom za zásluhy politicky angažovanú nositeľku Nobelovej ceny za literatúru Sviatlanu Alexijevičovú. Informovala o tom agentúra DPA.

"Naučili sme sa od Vás, milá Sviatlana Alexandrovna, že sloboda chce byť oslavovaná v uliciach, ale prežívaná v každodennom živote," povedal Steinmeier vo svojom prejave. "O vašej krajine, ktorej sme spravili veľa zlého a na ktorú sme tak dlho zabúdali, sme sa počas uplynulého roka dozvedeli viac než kedykoľvek predtým."

Steinmeier vyzval na podporu ľudí žijúcich v Bielorusku. "Táto krajina, Bielorusko, nie je vzdialeným východoeurópskym príbuzným," zdôraznil. "Jeho obyvatelia sú nám blízki, zaslúžia si našu pozornosť a podporu."

Medzinárodne známa autorka Sviatlana Alexijevičová patrí k ostrým kritikom bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Svoju vlasť opustila vlani na jeseň a odvtedy žije v exile v Nemecku. Predtým bola 72-ročná Alexijevičová členkou opozíciou založenej Koordinačnej rady, ktorá vznikla na podnet Sviatlany Cichanovskej, vyzývateľky prezidenta Alexandra Lukašenka vo vlaňajších prezidentských voľbách.

Po zverejnení ich výsledkov vypukli v Bielorusku masové protesty. Podľa nich zvíťazil s viac ako 80 percentami hlasov opäť Lukašenko, ktorý je pri moci už vyše 25 rokov, zatiaľ čo Cichanovská získala približne desať percent hlasov. Kritici tvrdia, že voľby boli zmanipulované, pričom ich výsledky neuznáva ani Európska únia.