Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

FOTO a VIDEO: V NOÚ otvorili zrekonštruované oddelenie onkohematológie

Na snímke druhý zľava prednosta Kliniky onkohematológie LFUK a Národného onkologického ústavu (NOÚ) Ľuboš Drgoňa, generálny riaditeľ NOÚ Tomáš Alscher, ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská a primár Oddelenia onkohematológie I. Andrej Vranovskýpočas slávnostného otvorenia zrekonštruovaného Oddelenia onkohematológie I. v Národnom onkologickom ústave v Bratislave 7. augusta 2019. Foto: TASR/Dano Veselský

Oddelenie ročne hospitalizuje viac ako 900 pacientov.

Bratislava 7. augusta (TASR) – V Národnom onkologickom ústave (NOÚ) v Bratislave zrekonštruovali oddelenie onkohematológie I., zamerané na liečbu nádorových ochorení lymfatického systému. V stredu ho slávnostne otvorila ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD). Oddelenie ročne hospitalizuje viac ako 900 pacientov.

„Zrekonštruované priestory NOÚ sa už podobajú európskemu štandardu,“ tvrdí ministerka zdravotníctva. „Som rada, že pacienti so závažnými onkologickými ochoreniami majú možnosť liečiť sa v pekných priestoroch s najmodernejším vybavením a špičkovou liečbou,“ dodala.

Celkové náklady na rekonštrukciu boli 336.000 eur, pričom prispelo Ministerstvo zdravotníctva SR a Nadácia SPP, použili sa tiež peniaze z vlastných rozpočtových zdrojov NOÚ a sponzorského účtu vytvoreného na tento účel.



Kompletná rekonštrukcia oddelenia s plochou viac ako 800 štvorcových metrov trvala tri mesiace a zahŕňala výmenu okien, dvier, nábytku, svietidiel, stropu a podlahy. Podľa generálneho riaditeľa NOÚ Tomáša Alschera boli v izbách inštalované tiež nové multifunkčné pacientske rampy a rozvody. V ústave vybudovali novú jedáleň, inštalovali vonkajšie žalúzie a klimatizáciu.

V ôsmich jednolôžkových, dvoch dvojlôžkových a jednej trojlôžkovej izbe sa nachádza vlastné nové sociálne zariadenie. Všetky izby sú vybavené polohovateľnými posteľami a ďalším vybavením. Tri z nich sú špecificky určené pre imobilných pacientov. Na oddelení sa nachádza aj nová vyšetrovňa a čistiaca miestnosť.



„Momentálne sa rekonštruujú mnohé oddelenia predovšetkým koncových nemocníc,“ priblížila Kalavská. Ide napríklad o interné, neurologické a urologické oddelenia či operačné sály na traumatológii v Univerzitnej nemocnici Bratislava na Kramároch.



Pred prázdninami rezort zdravotníctva schválil tiež kompletnú rekonštrukciu nemocníc v Ružinove a Podunajských Biskupiciach. „Kompletne sa rekonštruuje tiež nemocnica v Banskej Bystrici a čiastočne Východoslovenský onkologický ústav v Košiciach,“ povedala ministerka. Dodala, že sa taktiež buduje prístavba k Národnému ústavu srdcových chorôb v Bratislave a Stredoslovenskému ústavu srdcových a cievnych chorôb v Banskej Bystrici.