Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Import

MINISTRI: V pláne obnovy budú časti na podporu životného prostredia

Minister financií SR Eduard Heger a minister životného prostredia SR Ján Budaj. Archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Budaj a Heger rokovali o rozdelení zdrojov plánu obnovy a odolnosti.

Bratislava 26. januára (TASR) - Minister životného prostredia Ján Budaj a minister financií Eduard Heger (obaja OĽANO) sa dohodli, že v Pláne obnovy a odolnosti SR budú časti na podporu biodiverzity, vodozádržných opatrení v krajine a na pomoc adaptácie na zmenu klímy. Sériu rokovaní absolvovali minulý týždeň. Pre TASR to uviedol odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

Budaj a Heger rokovali o rozdelení zdrojov plánu obnovy a odolnosti. Ten žiadali doplniť aj mimovládne organizácie. Šéf envirorezortu informoval ministra Hegera aj o tom, že MŽP má pripravený program renovácie rodinných domov. "Rokovania budú ešte pokračovať," deklaroval odbor komunikácie.

Mimovládne organizácie chcú v pláne obnovy opatrenia súvisiace s adaptáciou krajiny na zmenu klímy, podporou biodiverzity, udržateľnou energetikou a so zlepšením podmienok pre cyklodopravu. MŽP ocenilo ich záujem.

Ministerstvo financií vnímalo znepokojenie a výzvu na doplnenie priority "Zelené Slovensko" o opatrenia súvisiace so životným prostredím. Plán obnovy bude striktne dodržiavať kritériá stanovené Európskou komisiou, a teda nasmeruje 37 percent celkovej alokácie do zelenej transformácie, skonštatoval rezort.