Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Import

V Podolínci a Lomničke natáčali dokument

Foto: Adam Rohaľ/TASR

Na severovýchode Slovenska v meste Podolínec a v rómskej obci Lomnička prednedávnom natáčali dokument s názvom Colnice


Podolínec 16. novembra (TASR) - Na severovýchode Slovenska v meste Podolínec a rómskej obci Lomnička sa prednedávnom natáčal dokument s názvom Colnice.„My sme sa rozhodli pre Podolínec. Hľadali sme nejakú lokalitu, nejaké malé mestečko na Slovensku, kde žijú menšiny spolu. Celý dokument by mal byť o spolunažívaní, akým spôsobom si rozumejú, v čom si nerozumejú, kde sú rozdielnosti" povedala pre Školský servis TASR režisérka dokumentu Martina Husáková. Film bude o Podolínci a Lomničke, kde žili v minulosti Karpatskí Nemci, ktorí museli odísť, alebo si nájsť iné miesto z dôvodu osídlenia Lomničky Slovákmi, ktorí to poslováčili. Postupom času sa z Lomničky stala cigánska osada. Hlavne tento zaujímavý prevrat zaujal filmárov.
Foto: Adam Rohaľ/TASR

Zaujímavé je aj to, koľko ľudí a národností sa tu vystriedalo, koľko ich tu ostalo žiť a akým spôsobom oni reflektujú to, čo so tu stalo, či vedia na to zabudnúť alebo nevedia, aké sú medzi nimi vzťahy. Podolínec je centralizovaným námestím, na ktorom sa deje všetko. Na tomto námestí chodia ľudia pumpovať vodu, stretávajú sa tu, chodia do vinárne, postávajú pred domami, rozprávajú sa. Tým, že je tu veľká nezamestnanosť, tak práve toto je to miesto, kde sa stretávajú.„My sme v prvom rade robili veľa rešerší na internete a táto téma nás priviedla ku Kristíne Duračinskej. Je to mladé dievča, ktoré sa téme dokumentu venuje.
Foto: Adam Rohaľ/TASR

Ďalšou protagonistkou je Andrea Liptáková. Je to terénna pracovníčka, ktorá pracuje s Rómami. Máme aj iných protagonistov, napríklad deti, ktoré chodia z Lomničky do školy v Podolínci, je v tom viac ľudí, je to taký skupinový portrét toho miesta“, povedala režisérka dokumentu. Dvadsaťšesť minútový obraz Podolínca a Lomničky budú môcť vidieť diváci na obrazovkách STV a ČTV v septembri 2013.



Adam Rohaľ, ZŠ s MŠ Podolínec