Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

V Poľsku našli trosky sovietskeho bombardéra

Pieskom pokryté pozostatky zo sovietskeho bombardéra B-25 Mitchell, ktoré historici objavili 75 rokov po jeho zostrelení. Beruň, Poľsko, 19.1.2019 Foto: TASR/AP

Lietadlo bolo na bojovej misii a malo zbombardovať železničnú križovatku pri Ostrave, ale zostrelila ho nemecká stíhačka.

Varšava 22. januára (TASR) – Historici v južnom Poľsku objavili trosky bombardéra z druhej svetovej vojny používaného sovietskymi vzdušnými silami, ktorý bol zostrelený pred 75 rokmi. V stredu to oznámili samotní historici, ktorých citovala tlačová agentúra AP.

Časti bombardovacieho lietadla B-25 Mitchell americkej výroby a ľudské pozostatky našli v nedeľu 19. januára v lese neďaleko mesta Bieruň, kde svedkovia už 19. januára 1945 hlásili, že videli padať lietadlo.

Medzi troskami sa nachádzali pozostatky štyroch ľudí a kusy sovietskych uniforiem, napísalo na stránke na Facebooku regionálne Sliezske historické múzeum.

Bádatelia začali hľadať lietadlo krátko pred výročím jeho pádu. Po nedeľnom náleze boli vykopávky pozastavené a polícia lokalitu uzavrela, dodalo múzeum.

Miestni historici na základe výpovedí svedkov a záznamov tvrdia, že lietadlo bolo na bojovej misii a malo zbombardovať železničnú križovatku pri Ostrave, ale zostrelila ho nemecká stíhačka.

Sovietske vzdušné sily mali 861 bombardérov B-25. Tieto vojenské lietadlá vyrábali Spojené štáty a dodávali ich aj spojeneckým krajinám v boji proti nacistickému Nemecku počas druhej svetovej vojny.