Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Import

V RKC v Prievidzi sa uskutoční výstava šlabikárov z celého sveta

Ako doplnila Húsková, najstarším exponátom bude obrázkový šlabikár a prvá čítanka pre evanjelické školy z roku 1896.

Prievidza 11. februára (TASR) - Výstava šlabikárov a učebných pomôcok z celého sveta s názvom Písmenkové svety bude prístupná verejnosti v Regionálnom kultúrnom centre (RKC) v Prievidzi od 13. februára a je venovaná Roku Svätého Cyrila a Metoda.

"Výstava bude obsahovať šlabikáre a učebné pomôcky zo súkromnej zbierky zberateľa Štefana Peteju z Bardejova. Spolu ide o viac ako 650 šlabikárov z vyše 140 krajín sveta. Štefan Peteja ich zbiera už od roku 1988 a vďaka svojej zbierke sa dostal aj do Slovenskej knihy rekordov," priblížila plánovanú výstavu riaditeľka RKC v Prievidzi Ľudmila Húsková.

Ako doplnila Húsková, najstarším exponátom bude obrázkový šlabikár a prvá čítanka pre evanjelické školy z roku 1896. "Okrem tohto exponátu budú najviac zastúpené slovenské šlabikáre ako napríklad fonomimický šlabikár a prvá čítanka z roku 1924, Slniečko - šlabikár a prvá písanka pre ľudové školy vydaná v Matici slovenskej v roku 1934, Rytmický šlabikár z roku 1955, Prvé čítanky z rokov 1954 a 1956 či šlabikáre s príznačnými názvami Hviezdička a Zornička. Návštevníkov isto upútajú aj šlabikáre z dvoch tretín sveta a šlabikáre pre nevidiacich."

Okrem šlabikárov a čítaniek si návštevníci budú môcť pozrieť aj drevené peračníky, gumy, kružidlá, počítadlá, kalamáre, perá na atrament, griflíky a tabuľky.

Výstavu organizuje Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi a potrvá do 21. marca.