Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Import

V roku 2019 chýbalo na Ministerstve obrany takmer 4000 vojakov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

Rezort predpokladá, že tohtoročné plánovacie počty sa mu podarí naplniť.

Bratislava 28. januára (TASR) - Ku koncu roka 2019 pôsobilo v rámci Ministerstva obrany (MO) SR 13.845 profesionálnych vojakov, plánovaný tabuľkový počet bol 17.753. V Ozbrojených silách (OS) SR z toho pracovalo 12.700 príslušníkov oproti plánovaným 16.405. Chýbalo teda takmer 4000 vojakov, celková naplnenosť predstavovala 77,99 percenta. Pre TASR to uviedla hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková.

V roku 2020 rátajú tabuľky s 18.103 profesionálnymi vojakmi v rámci MO SR, z toho 16.751 pre OS SR. Hovorkyňa pripomenula, že naplnenosť MO SR je limitovaná záujmom občanov o službu profesionálneho vojaka a pridelenými financiami na ľudské zdroje.

"Plánovacie počty skutočnej naplnenosti profesionálnymi vojakmi, na ktoré boli pridelené finančné zdroje MO SR sú 14.241, z toho Ozbrojené sily SR 12.850," priblížila.

Rezort predpokladá, že tohtoročné plánovacie počty sa mu podarí naplniť. Súčasné vedenie MO SR podľa Capákovej realizovalo viaceré významné kroky pre podporu záujmu o vstup do OS SR. "Išlo najmä o zmeny v materiálnom, finančnom a sociálnom zabezpečení profesionálnych vojakov, ktorých cieľom bolo skvalitniť podmienky pre výkon štátnej služby profesionálneho vojaka a zvýšiť konkurencieschopnosť tohto povolania na trhu práce," skonštatovala. Ministerstvo vlani spustilo tiež marketingovú kampaň na podporu regrutácie. Cieľovú skupinu mladých ľudí oslovuje aj prostredníctvom sociálnych sietí. "Výsledky tejto kampane a zrealizovaných opatrení sa prejavili aj v praxi. Dnes je záujem o vstup do ozbrojených síl výrazne vyšší," deklarovala Capáková.