Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Po leteckom útoku v Sýrii prišlo o život 20 civilistov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Sýrska vláda so sídlom v Damasku podľa AFP opakovane uviedla, že Idlib získa naspäť pod svoju kontrolu.

Damask 8. decembra (TASR) - Počet mŕtvych civilistov, ktorí prišli o život na severozápade Sýrie počas leteckých útokov sýrskych vládnych síl a Ruska vzrástol v sobotu na dvadsať. Uviedla to agentúra DPA s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

Medzi mŕtvymi je aj osem detí, pričom ďalších 43 ľudí je zranených, niektorí sú v stave ohrozenia života.

Letecké útoky sa uskutočnili v provincii Idlib, ktorú ovládajú povstalci. Idlib je poslednou väčšou baštou vzbúrencov proti sýrskej vláde. V provincii žijú asi tri milióny ľudí vrátane mnohých Sýrčanov, ktorých vyhnala z domovov osemročná občianska vojna.

Útoky Ruska si vyžiadal životy šiestich civilistov vrátane dvoch detí. Rusko je spojencom režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Barelové bomby zhodené z vrtuľníkov vládnych síl usmrtili piatich civilistov vrátane troch detí. Jedno dieťa prišlo o život pri leteckom útoku na dedinu v provincii Idlib.

Idlib je poslednou väčšou baštou vzbúrencov proti sýrskej vláde. V provincii žijú asi tri milióny ľudí vrátane mnohých Sýrčanov, ktorých vyhnala z domovov osemročná občianska vojna.

Sýrska vláda so sídlom v Damasku podľa AFP opakovane uviedla, že Idlib získa naspäť pod svoju kontrolu.