Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

V Ugande sa znovu objavila smrtiaca ebola, už má tri obete

Vírusy ebola infikujúce bunku Foto: TASR/AP

Smrteľná hemoragická horúčka sa objavila mesiac po tom, ako Uganda deklarovala, že sa ebola v krajine už nevyskytuje.

Kampala 15. novembra (TASR) - Ugandské zdravotnícke úrady dnes izolovali desiatky ľudí, aby sa zabránilo opätovnému rozšíreniu vírusu ebola, informovala tlačová agentúra AP.

Nový výskyt vírusu potvrdili v Ugande v stredu - v okrese, vzdialenom 60 kilometrov od hlavného mesta Kampala. Traja ľudia už zomreli, zhruba 15 osôb monitorujú s príznakmi tejto choroby.

Smrteľná hemoragická horúčka sa objavila mesiac po tom, ako Uganda deklarovala, že sa ebola v krajine už nevyskytuje. Predtým sa toto ochorenie objavilo v odľahlej západnej provincii Kibale, kde v júli a v auguste zomrelo 16 dedinčanov.

Minulý mesiac zomrelo najmenej päť ľudí na juhozápade krajiny v dôsledku hemoragickej horúčky marburg, podobnej ebole. Podľa ugandských úradov ide v prípade najnovšieho výskytu eboly o sudánsky kmeň, ktorý nie je spojený s predchádzajúcim výskytom konžského variantu horúčky.

Ugandská ministerka zdravotníctva Christine Ondoaová vyzvala verejnosť na zachovanie pokoja. Zdôraznila, že sa prijímajú všetky možné opatrenia na kontrolu situácie.

Ľudia v Ugande sa obzvlášť obávajú eboly, pretože v krajine sa rozšírila mnohokrát. Správy o ďalšom výskyte môžu spôsobiť, že pacienti utečú z nemocníc, aby sa vyhli infekcii.

V roku 2000, keď došlo celosvetovo k jednej z najväčších nákaz ebolou, ochorelo v Ugande 425 ľudí a z toho viac ako polovica zomrela.

Rozšírenie tejto smrteľnej choroby v roku 2007 si vyžiadalo 37 životov v odľahlom ugandskom regióne pri hraniciach s Konžskou demokratickou republikou.