Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

V UNLP počas osvetovej akcie merajú záujemcom tlak, cukor či tuk

Na archívnej snímke z 29. októbra 2021 priečelie budovy riaditeľstva Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach. Foto: TASR - Roman Hanc

Témou tohtoročného Svetového dňa zdravia, ktorý Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila na 7. apríla, je Naša planéta, naše zdravie.

Košice 7. apríla (TASR) – Preventívno-osvetová akcia pri príležitosti Svetového dňa zdravia sa vo štvrtok dopoludnia koná v košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP). „Návštevníkom nemocnice podľa záujmu naše sestry odmerajú tlak, cukor, tuk, vypočítajú BMI - index telesnej hmotnosti. K dispozícii bude meranie hodnoty kyslíka v krvi oxymetrom,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Monika Krišková.

Študenti medicíny zároveň predvedú ukážku preventívneho samovyšetrenia na modeloch prsníka a semenníkov. Akcia sa koná na prízemí urgentného príjmu na Rastislavovej ulici a na Poliklinike na Triede SNP vo vstupnej hale na prvom poschodí, a to od 8.00 do 11.00 h. Spolupracujú pri tom sestry nemocnice so Spolkom medikov mesta Košice.



Témou tohtoročného Svetového dňa zdravia, ktorý Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila na 7. apríla, je Naša planéta, naše zdravie. Víziou sú kroky na vybudovanie sveta so zdravými potravinami pre všetkých, s odolnosťou voči klíme a kroky zamerané na zdravie a celkovú pohodu.

Podľa odhadov WHO viac ako 13 miliónov úmrtí na celom svete každý rok spôsobujú environmentálne príčiny, ktorým sa dá predísť. „Uprostred pandémie, znečistenej planéty a rastúcich počtov ochorení, ako sú srdcové ochorenia či rakovina, je potrebné zamerať globálnu pozornosť na naliehavé opatrenia nevyhnutné na udržanie zdravia ľudí,“ uviedla nemocnica. Najväčšou zdravotnou hrozbou, ktorej ľudstvo čelí, je podľa jej slov klimatická kríza.