Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Import

Večera v Senáte začala stretnutie predsedov parlamentov V4 a Ukrajiny

Na snímke zľava predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu (PSP) ČR Markéta Pekarová Adamová, predseda poľského Sejmu Szymon Holownia a predseda českého Senátu Miloš Vystrčil pózujú pred spoločnou večerou parlamentných lídrov krajín V4 a Ukrajiny v Prahe. Praha, 28. februára 2024. Foto: TASR - Barbora Vizváryová

Večeru vo Valdštejnskom paláci organizoval šéf Senátu Miloš Vystrčil. V sídle privítal parlamentných lídrov z Poľska, Maďarska a Ukrajiny.

Praha 28. februára (TASR) - Zástupcovia parlamentov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) a Ukrajiny sa v stredu večer zišli v českom Senáte na spoločnej večeri. Stretnutie politikov bude pokračovať parlamentným summitom, ktorý sa v Prahe uskutoční vo štvrtok, informuje spravodajkyňa TASR.

Večeru vo Valdštejnskom paláci organizoval šéf Senátu Miloš Vystrčil. V sídle privítal parlamentných lídrov z Poľska, Maďarska a Ukrajiny. S asi hodinovým meškaním dorazil aj predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini, ktorý sa zdržal na ceste z pracovnej návštevy Írska.

Ešte pred pracovnou večerou sa Vystrčil a predsedníčka Poslaneckej snemovne Markéta Pekarová Adamová zišli s predsedom Najvyššej rady Ukrajiny Ruslanom Stefančukom. Rokovali o pokračujúcej českej podpore Ukrajiny a vymieňali si skúsenosti medzi parlamentmi. Cieľom ČR je totiž podľa Pekarovej Adamovej pomôcť krajine na ceste do EÚ.

Politici budú v rozhovoroch pokračovať vo štvrtok na summite V4, ktorý sa české predsedníctvo rozhodlo rozšíriť aj o Ukrajinu. Rokovať budú práve o situácii na Ukrajine a s tým súvisiacej multilaterálnej medziparlamentnej spolupráci a ďalších aktuálnych témach.

Šéfka snemovne rozšírenie formátu zdôvodnila nutnosťou pripomenúť, kto je zodpovedný za smrť nevinných na Ukrajine. "Na rokovanie sme spolu s Milošom Vystrčilom prizvali predsedu ukrajinského parlamentu Ruslana Stefančuka. Ruská propaganda je veľmi silná a v strednej Európe sa jej, bohužiaľ, darí. Považujem preto za veľmi dôležité niektorým účastníkom pripomenúť, že Rusko vojnu rozpútalo a je zodpovedné za smrť nevinných ľudí," napísala na sociálnej sieti X.

V utorok sa v Prahe v rámci platformy V4 stretli predsedovia vlád. Podľa českého premiéra Petra Fialu sa zhodli na spolupráci v oblasti energetiky, boja s nelegálnou migráciou či poľnohospodárstva, ale rozdeľuje ich postoj k vojne na Ukrajine. Zatiaľ čo ČR a Poľsko chcú Kyjev naďalej podporovať aj vojensky, SR a Maďarsko to odmietajú. Fiala však ocenil zhodu politikov na tom, že ruská agresia na Ukrajine je porušením medzinárodného práva a že je nutné jej pomáhať.