Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Import

Večné mesto privítalo účastníkov Národnej púte zo Slovenska

Na púť, ktorá sa koná od 26. do 28. februára, zavíta aj prezident SR Ivan Gašparovič, informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS).

Bratislava/Rím 26. februára (TASR) - Ulice Večného mesta zaplavili dnes pútnici z celého Slovenska. Do Ríma prišli na Národnú púť, aby putovali k hrobom svätých apoštolov, obnovili si svoje korene a posilnili vieru, a tiež aby v jubilejnom Roku sv. Cyrila a Metoda oslávili svojich vierozvestov.

Špeciálny charterový let vyslala i Konferencia biskupov Slovenska (KBS). Biskupi s kňazmi, rehoľníkmi a seminaristami a početný zástup Slovákov sa chystá tiež prejaviť vďačnosť Svätému otcovi Benediktovi XVI., ktorý sa vo štvrtok tento týždeň vzdá svojho úradu.

Na púť, ktorá sa koná od 26. do 28. februára, zavíta aj prezident SR Ivan Gašparovič, informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS).

"Naša katolícka viera - nás Slovákov - spája s Rímom. Nie je to teda len hrob sv. Cyrila, ukrytý v tejto bazilike. Veď hrob arcibiskupa Metoda sme dodnes nenašli a predsa sme nestratili odkaz jeho misie. Obaja sa ešte za života rozhodli pre jednotu s nástupcom svätého Petra", povedal vo svojej homílii košický arcibiskup metropolita Mons. Bernard Bober, ktorý dnes predsedal prvej spoločnej sv. omši v slovenčine, v Bazilike sv. Klementa v Ríme. Slováci si v nej procesiou a modlitbou uctili aj hrob sv. Cyrila.

Program Národnej púte v Ríme predstavuje jeden z vrcholov slávenia Cyrilometodského roka na Slovensku. Nechýba v ňom účasť na stredajšej (27. 2.) poslednej generálnej audiencii sv. Otca Benedikta XVI. Naplánovaná je tiež bohoslužba v Bazilike sv. Petra, ktorú bude sláviť kardinál Jozef Tomko a sv. omša v rímskej Bazilike Santa Maria Maggiore.

Skupina pútnikov navštívi i Pápežské slovenské kolégium sv. Cyrila a Metoda, ktoré oslávi 50. výročie, uviedla TK KBS v Bratislave.