Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Import

Vedecký jarmok v ZŠ Juraja Fándlyho v Seredi

Foto: Mgr. Eva Hanusová/TASR

V stánkoch biológie, chémie a fyziky sa žiaci dozvedeli o problémoch ktoré Zem trápia, ale aj o spôsoboch, ako niektorým problémom zamädziť.  V stánku chémie boli hlavnou témou kyslé dažde.

Sereď 3. mája (TASR) - Piatok 27. apríla bol v ZŠ Juraja Fándlyho slávnostný deň. Konal sa druhý ročník Vedeckého jarmoku, ktorý sme zasvätili práve našej malej modrej planéte. V stánkoch biológie, chémie a fyziky sa žiaci dozvedeli o problémoch ktoré Zem trápia i o spôsoboch ako niektorým problémom zamädziť. V stánku chémie boli hlavnou témou kyslé dažde. Žiačky deviateho ročníka sa dôkladne pripravili a ukázali svojim rovesníkom ako zistia, či je dážď kyslý.  Použili na to doma vyrobený pH indikátor z červenej kapusty, ale i iné látky, ktoré menia sfarbenie v závislosti od meniaceho sa pH prostredia. Aby to nebolo málo, nachystali si i jednoduché domáce pokusy s octom, kyselinou citrónovou a sódou bikarbónou. Tí, ktorí mali záujem sa mohli naučiť pipetovať, zasúťažiť si a vyhrať malé ceny. K dispozícii bol i chemický almanach, v ktorom sa objavili žiacke projekty na tému "História názvov chemických prvkov". 
Foto: Mgr. Eva Hanusová/TASR
   Slnko asi najviac svietilo v stánku fyziky. Bol totiž zameraný na solárnu energiu a jej využitie. Žiaci tu mali možnosť vidieť solárny kolektor, zahrať sa s autíčkom na solárny pohon, dozvedeli sa ako vyrobiť solárnu pec, či prečo je nám tak teplo v čiernom oblečení. Vedeli ste, že každý rok dopadá zo Slnka na Zem asi 10.000-krát viac energie ako ľudstvo spotrebuje? Slnečná energia je bezpečná a nevyčerpateňá, tak prečo ju nevyužiť?! Solárnej energii a jej využitiu budú na našej škole venované celé dva týždňe od 1.mája 2012 do 15 mája 2012 v rámci Európskych solárnych dní.      
Foto: Mgr. Eva Hanusová/TASR
Lesní pedagógovia v stánku biológie si pripravili  vzroky dervín a parožia. Touto formou umožnili žiakom dôkladnejšie spoznať lesný ekosystém a dozvedeli sa viac o jeho význame a fungovaní. Každý živý tvor a každá rastlina je pre nás významná a všetko živé musíme chrániť, aby sa na Zemi udržala rovnováha.
Popri hlavných troch stánkoch sme mali na jarmoku i niekoľko  "detašovaných pracovísk": moderátorské stanovište, dvaja "didžeji" vyškolení pánom učiteľom Ujlackým, fotografka, predavačky ekovýrobkov i stanovište s odkazom pre Zem. Všetkým zúčastneným patrí veľká vďaka a dúfame, že na budúci rok sa nájde ešte viac iniciatívnych žiakov, ktorí budú chcieť prezentovať svoje vedomosti a zručnosti na treťom ročníku nášho jarmoku.      

Mgr. Eva Hanusová, Základná škola Juraja Fándlyho, Sereď