Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Import

Veľkonočná nedeľa je slávnosťou vzkriesenia

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Veľká Noc je sviatok, ktorý si každoročne pripomínajú kresťania na celom svete. Pripomínajú si umučenie a zmŕtvychvstanie Ježiša Krista.

Liptovská Teplička 7. apríla (TASR) - Veľká Noc je sviatok, ktorý si každoročne pripomínajú kresťania na celom svete. Pripomínajú si umučenie a zmŕtvychvstanie Ježiša Krista. Súčasťou Veľkej Noci sú rôzne zvyky a tradície. Na Zelený štvrtok si kresťania pripomínajú poslednú večeru. Kňazi v kostoloch symbolicky umývajú dvanástim mužom nohy. Veľký piatok je deň najväčšieho smútku a pôstu. Dňom zmŕtvychvstania Ježiša Krista je Biela sobota. Veľkonočná nedeľa je slávnosťou vzkriesenia. V tento deň sa v kostoloch posväcuje jedlo.

Na Veľkonočný pondelok sa už tradične šibú a oblievajú dievčatá. Tie si potom pre chlapcov pripravia veľkonočné vajíčka - kraslice, ktoré nesú pomenovanie podľa svojho krásneho vzhľadu. Chlapom sa ujdú aj chutné cukrovinky. Na stoloch sú rôzne slávnostné jedlá a tiež aj veľkonočný baránok, ktorý je symbolom Veľkej noci.

Veľkonočné vinše:

Baránka aj kačku, mokrú oblievačku, klobásku aj vodku, vŕbové prútiky, voňavé koláčiky, džbánok medu, maľované vajíčka, plno hostí, jar v duši a všetkého po samé uši.

Dobrej šunky, mnoho vajec, k tomu ešte chleba krajec. Do pohára vínečka, k tomu veľa zdravíčka.

Šiby, ryby, mastné ryby,
kus koláča od korbáča
a vajíčka do košíčka.
Tetička, tetička,
dajte nám maľované vajíčka!
Šiby ryby, mastné ryby,
dávaj vajcia, vykrúcaj sa!
Ak mi nedáš dve vajíčka,
daj mi aspoň makovníčka.
Ešte k tomu groš,
aby bolo dosť.
Šiby, šiby, šibáky,
išli ujec na raky.
Raky štípu, pichá jež, naše prúty musia tiež!

Júlia Milanová, Gymnázium P.U. Olivu Poprad