Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Import

Vláda nezaradila zákon o menšinách do plánu legislatívnych úloh

Na snímke v pozadí uprostred zľava štátny tajomník Ministerstva financií SR Marcel Klimek, podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR Veronika Remišová (Za ľudí) a minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) počas rokovania Vlády SR v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

IMB preto spustil hromadnú pripomienku, ktorú možno podporiť v priebehu pondelka.

Bratislava 28. novembra (TASR) – Legislatívny plán vlády na rok 2023 neráta so zákonom o postavení príslušníkov národnostných menšín. Materiál so zadaniami pre jednotlivé ministerstvá a ústredné orgány štátnej správy, ku ktorému sa pondelok končí medzirezortné pripomienkové konanie, úlohu o predložení menšinového zákona neobsahuje. Pre TASR to potvrdil aj splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky, sám nepoznajúc dôvody, prečo táto úloha v legislatívnom pláne, predloženom vicepremiérom Štefanom Holým, chýba.

"Ľutujem, že sa táto úloha nedostala do vládneho materiálu napriek k tomu, že som to inicioval a písomne žiadal," zdôraznil pre TASR splnomocnenec. "Nie je mi známy žiadny iný náhradný termín plnenia tejto úlohy z programového vyhlásenia vlády (PVV)," dodal.

Inštitút Mateja Bela (IMB) vedený bývalým splnomocnencom vlády pre rómske menšiny Ábelom Ravaszom upozornil, že k schváleniu tzv. menšinového zákona sa vláda zaviazala nielen vo svojom programovom vyhlásení, ale aj v pláne legislatívnych úloh na rok 2022. "Tento sľub stále nebol dodržaný. Preto odborná verejnosť očakávala jeho zaradenie do plánu na rok 2023. Že sa tak nestalo, nie je akceptovateľné z pohľadu národnostných menšín," upozornil Ravasz pripomínajúci, že v PVV sa prijatie takéhoto zákona zdôvodňuje potrebou prispieť k spomaleniu asimilácie príslušníkov národnostných menšín. IMB preto spustil hromadnú pripomienku, ktorú možno podporiť v priebehu pondelka.