Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Vláda rozdelila pre okres Sobrance viac ako 1,42 milióna eur

Na snímke výjazdové rokovanie vlády SR v Sobranciach 22. októbra 2019. Foto: TASR - Roman Hanc

Navyše vyčlenili aj 250.000 eur, ktoré majú slúžiť na rekonštrukciu tunajšieho zariadenia pre seniorov, respektíve denných stacionárov.

Sobrance 22. októbra (TASR) – Vláda SR počas utorkového výjazdového rokovania v Sobranciach rozdelila pre tento okres viac ako 1,42 milióna eur. Pôvodne plánovanú sumu jeden milión eur počas rokovania kabinet zvýšil. Ide o prostriedky z rozpočtovej rezervy pre okres, ktorý patrí medzi najmenej rozvinuté. Uvoľnené majú byť do 30. novembra.

„V okrese Sobrance majú stále niektoré obce problém s vodovodmi a skoro všetky s kanalizáciou. Preto bola schválená dotácia v objeme 250.000 pre prívodný vodovodný rad pre obce Porostov, Kristy, Svätuš, Blatná Polianka a Blatné Revištia. Pôvodná suma 150.000 eur, ktorá bola navrhnutá zo všeobecnej pokladničnej správy, bola zvýšená o 100.000 eur,“ uviedol podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD).



Navyše vyčlenili aj 250.000 eur, ktoré majú slúžiť na rekonštrukciu tunajšieho zariadenia pre seniorov, respektíve denných stacionárov. „Takisto bola vyčlenená položka 45.000 eur navyše pre občianske združenie Na čiare. Financie budú použité na prípravu a realizáciu historického múzea, ktoré by malo vzniknúť v Lekárovciach a ktoré by malo mapovať život v tomto veľmi špecifikom území,“ dodal Raši.

Vláda na svojom výjazdovom rokovaní odobrila napríklad aj 40.000 eur pre nemocnicu v Sobranciach na modernizáciu jestvujúceho klasického skiagafického röntgenového prístroja a jeho digitalizáciu. Rovnakú sumu schválila aj na obnovu poškodených pamätníkov padlých vojakov druhej svetovej vojny a SNP v regióne dolného Zemplína. Ďalších 25.000 má poslúžiť na výmenu okien v základnej škole (ZŠ) v Porúbke a na rekonštrukciu telocvične ZŠ v obci Úbrež schválili 20.000 eur. Medzi menšie projekty, ktoré podporili, patrí aj rekonštrukcia chrámových zvonov v gréckokatolíckom chráme v obci Baškovce, na ktorú schválili 5000 eur.

Viaceré samosprávy získali finančné príspevky na rekonštrukciu obecných úradov a domov kultúry či výstavbu alebo obnovu domov smútkov. Financie tiež získali viaceré cirkvi, športové kluby a zväzy či občianske združenia. Celkovo podporili sumou 1.424.000 eur viac ako 90 projektov.

Vláda bude v stredu (23. 10.) zasadať v Kežmarku.