Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Import

Vláda vymenovala nových členov Legislatívnej rady vlády SR

Na snímke sprava predseda vlády SR Igor Matovič a riaditeľ Kancelárie Bezpečnostnej rady SR Peter Kovařík . Foto: TASR - Pavol Zachar

Opatrenie nadväzuje na úpravu zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy.

Bratislava 17. júna (TASR) – Vláda na svojom stredajšom rokovaní vlády vymenovala nových členov Legislatívnej rady vlády SR. Predsedom sa stane Štefan Holý. Zároveň schválila zmeny v štatúte.

Podpredsedom bude advokát Marek Kaľavský, funkciu tajomníka Legislatívnej rady SR bude zastávať generálny riaditeľ sekcie vládnej legislatívy Úradu vlády SR Peter Rohaľ.

Vládny kabinet za ďalších členov Legislatívnej rady vlády SR vymenoval Vieru Gajdošovú, Petra Krišku, Milana Hodása, Vlastu Kunovú, Tomáša Čičmanca, Tomáša Gabriša, Jozefa Kanderu, Petra Haňdiaka, Luciu Žitňanskú, Jozefa Piláta, Miroslava Kadúca, Michala Miškoviča, Ľubomíra Čunderlíka, Beatu Galambošovú a Róberta Dobrovodského.

Na stredajšom rokovaní vláda zároveň odvolala bývalých členov Legislatívnej rady vlády SR, pričom funkciu predsedu zastával bývalý minister spravodlivosti Gábor Gál.

Vláda schválila tiež zmeny v štatúte Legislatívnej rady vlády SR. Opatrenie nadväzuje na úpravu zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy. Podpredsedovi vlády sa ňou zverila kompetencia usmerňovať a koordinovať plnenie úloh, ale aj zabezpečovať koordináciu ústredných orgánov štátnej správy v oblasti tvorby legislatívy vrátane koordinácie pripomienkového konania.

V štatúte bude stanovená aj odmena pre členov. Podpredseda legislatívnej rady, tajomník legislatívnej rady a ďalší členovia legislatívnej rady dostanú mesačne odmenu v sume jednej polovice priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR za predchádzajúci kalendárny rok.

Výzvou pre OSSR je naďalej modernizácia, vyplýva z hodnotenia za rok 2019


Nedostatočná modernizácia pri nízkej prevádzkyschopnosti výzbroje a techniky, spolu so stále klesajúcim stavom zásob kľúčového materiálu a stavom infraštruktúry majú negatívny dosah na kvalitu výcviku, ako aj na celkovú úroveň operačnej pripravenosti Ozbrojených síl (OS) SR. Tá bola stabilizovaná, avšak na nízkej úrovni. "To zostáva veľkou výzvou aj do ďalších rokov," konštatuje sa v materiáli Komplexné hodnotenie obrany SR za rok 2019. V stredu ho zobrala na vedomie vláda SR.

Dokument je po rokoch opäť neutajovaný. Podľa predkladacej správy sa tak stalo naposledy v roku 2012. Rezort tvrdí, že sa takto obnovuje aj druhý účel materiálu, a to "otvorene informovať verejnosť o dôležitých otázkach, potrebách a problémoch zabezpečovania obrany štátu". Hodnotenie má prerokovať aj Výbor Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť.

Podľa materiálu sa v roku 2019 vytvorili prijatím súboru motivačných finančných opatrení a najmä novelizáciou legislatívy podmienky na stabilizáciu vojenského personálu a posilnenie konkurencieschopnosti vojenského povolania na trhu práce. Udržala sa aj kontinuita plnenia spojeneckých a ostatných medzinárodných záväzkov SR.

Došlo tiež k výraznému navŕšeniu obranných výdavkov na rozvoj, bilancuje ďalej MO SR. Dodáva však, že podstatná časť bola čerpaná na modernizáciu vzdušných síl bez výraznejšieho celoplošného efektu na OS SR.

"Najväčšie problémy a nedostatky pretrvávajú v oblasti modernizácie OS SR, kde je väčšina hlavných druhov zbraní a bojovej techniky zastaraná, viaceré s výrazným prekročením svojho technického života," komentuje materiál. Plnenie úloh v roku 2020 bude náročnejšie hlavne z dôvodu bezpečnostnej situácie spôsobenej pandémiou nového koronavírusu, ktorá spôsobí aj pokles obranných výdavkov, uvádza sa v materiáli.