Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Vo veku 97 rokov zomrela austrálska fotografka June Newtonová

Na archívnej snímke z 23. marca 2012 austrálska modelka, herečka a fotografka June Newtonová, vdova po módnom fotografovi Helmutovi Newtonovi, sedí na tlačovej konferencii pri príležitosti otvorenia prvej retrospektívnej výstavy Helmuta Newtona vo Francúzsku. Newtonová, známa aj pod pseudonymom Alice Springsová, zomrela vo veku 97 rokov. Informovala o tom Nadácia Helmuta Newtona v Berlíne v sobotu 10. apríla 2021. Foto: TASR/AP

Renomovaná portrétistka sa preslávila snímkami Yvesa Saint-Laurenta, Billyho Wildera, Anthonyho Burgessa, Catherine Deneuveovej, Nicole Kidmanovej alebo Madonny pre časopisy Vanity Fair, Elle, Vogue.

Berlín 10. apríla (TASR) - Vo veku 97 rokov zomrela v Monaku austrálska fotografka June Newtonová. Informovala o tom v sobotu tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na nadáciu, ktorú umelkyňa založila.

Renomovaná portrétistka sa preslávila snímkami Yvesa Saint-Laurenta, Billyho Wildera, Anthonyho Burgessa, Catherine Deneuveovej, Nicole Kidmanovej alebo Madonny pre časopisy Vanity Fair, Elle, Vogue a ďalšie.

Nadácia Helmuta Newtona, ktorej bola prezidentkou, uviedla, že fotografka zomrela v piatok vo svojom dome. "Smútime nad stratou vynikajúcej osoby a medzinárodne uznávanej fotografky," uviedla nadácia vo vyhlásení.

Newtonová, rodáčka z Melbourne, ktorej dievčenské meno bolo Browneová, začínala ako modelka, neskôr ako herečka pracovala pod pseudonymom June Brunellová a od roku 1970 ako fotografka pod pseudonymom Alice Springsová.
Návštevníčka si prezerá výstavu fotografií Helmuta Newtona v umeleckej galérii v Monacu 1. apríla.
Foto: TASR/AP

Fotografovaniu prepadla, keď v zmienenom roku zastúpila pri reklamnom fotografovaní svojho chorého manžela, legendárneho a vplyvného nemecko-amerického fotografa Helmuta Newtona (1920-2004).

Pár sa zoznámil, keď mala 24 rokov a pracovala ako herečka v Austrálii. Zosobášení boli viac než 60 rokov až do januára 2004, keď Helmut Newton tragicky zahynul pri dopravnej nehode v Los Angeles. V tom istom roku založila Nadáciu Helmuta Newtona so sídlom v Berlíne.