Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Vo viacerých okresoch sa môžu počas dňa vyskytnúť búrky

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Výstraha platí od 11.00 do 19.00 h vo všetkých okresoch Banskobystrického kraja, Rožňave, Leviciach, Poprade a Liptovskom Mikuláši.

Bratislava 26. mája (TASR) - Vo viacerých okresoch najmä na južnom a strednom Slovensku sa môžu piatok vyskytnúť búrky. Meteorológovia pre dané lokality vydali výstrahy prvého stupňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na webe.

Výstraha platí od 11.00 do 19.00 h vo všetkých okresoch Banskobystrického kraja, Rožňave, Leviciach, Poprade a Liptovskom Mikuláši. V daných lokalitách je pravdepodobný výskyt búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 - 30 milimetrov za 30 minút, s nárazmi vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami.

Intenzívny dážď môže podľa SHMÚ vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov. "Vietor môže spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch (lámanie konárov stromov, pád slabších stromov, menšie škody na strechách budov). Poletujúce trosky a nezabezpečené predmety predstavujú riziko pre ľudské zdravie," upozornili meteorológovia. Krúpy môžu podľa ich slov poškodiť vegetáciu a súvislá vrstva krúp na komunikácii môže prechodne obmedziť cestnú premávku.