Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Import

V spomienkovom vlaku do Osvienčimu nás zaujala výpoveď E. Grosmanovej

Foto: Matej Horňák/TASR

Študenti OA zo Serede sa zúčastnili spomienkovej jazdy pri príležitosti  70. výročia prvého transportu Židov do Osvienčimu. Mladých najviac oslovila výpoveď Edity Grosmanovej.


Sereď 5. apríl (TASR) - Študenti Obchodnej akadémie zo Serede sa 23. marca zúčastnili spomienkovej jazdy vlakom pri príležitosti 70. výročia odchodu prvého transportu Židov do Osvienčimu. Hoci cesta začínala v Poprade, študenti našej školy sa pripojili až v Žiline. Vlak kopíroval cestu prvého transportu vypravenom v Poprade, pokračoval v Žiline, zástavku mal aj v poľskom Zwaardoňi  a cestu ukončil v Osvienčime. Počas cesty sa prostredníctvom rozhlasu študentom prihovárali historici, filozofi a pamätníci. Príhovor mala aj premiérka SR Iveta Radičová a minister dopravy Ján Figeľ. Cesty sa zúčastnil aj Róbert Bezák, trnavský arcibiskup a mnoho ďalších významných osobností.        

Mladých najviac oslovila výpoveď Edity Grosmanovej, ktorá sa nachádzala v prvom transporte do Osvienčimu. Jej manželom bol spisovateľ Ladislav Grosman, autor známeho románu Obchod na korze.  Rozprávala nielen o praktikách a krutosti nacistov v koncentračných táboroch, ale spomenula aj svojho manžela a ich spoločný život. Viackrát vyzdvihla potrebu „vyprávať“ o tých strašných udalostiach, ktoré sa tam odohrali. “Odkazujem všetkým, najmä mladým, vyprávajte, vyprávajte, vyprávajte, lebo my umrieme a budete musieť vyprávať vy,“ znelo z rozhlasu.  Počas cesty čítali mená obetí holokaustu a premietali filmy s touto tematikou. Účastníkom spomienkového stretnutia predstavili aj aktivitu Múzea SNP „Projekt vagón“, ktorej hlavným cieľom bolo priblíženie deportácie Židov slovenským občanom.  Medzi študentov prišla aj premiérka a ďalší hosia, aby si vypočuli ich názory na túto tému. „Každý ľudský život je jedinečný a vzácny, a pokiaľ si neuvedomíme, čoho sme boli schopní v minulosti, tak hrozí, že to budeme opakovať znova,“ spomenula I. Radičová v závere príhovoru z rozhlasu. 

Po príchode do Oswienčimu čakali na študentov autobusy, ktoré ich zaviezli do koncentračného tábora. Tu premiérka opustila študentov a mala už vlastný program. Na ostatných čakala sprievodkyňa, ktorá im ukázala všetky dôležité miesta a zákutia, ktoré tento tábor ukrýva. Kráčanie po týchto miestach nebolo pre účastníkov príjemné, najmä keď na vlastné oči uvideli vlasy stoviek mŕtvych ľudí, stovky topánok, riadu, fotiek.  Porozprávali nám aj o doktorovi Mengele, ktorý robil zverské pokusy na ľuďoch - pokus s dvojičkami, novorodencami. Nasledovala prehliadka temníc a nakoniec aj plynovej komory a ďalších častí koncentračného tábora. Zastavili sme sa aj pri obrovskom pamätníku venovanom obetiam holokaustu. Na spodnej časti boli umiestnené pamätné tabule s textom vo viacerých jazykoch.  "Nech naveky zostane výkrikom zúfalstva a výstrahou pre ľudstvo to miesto, na ktorom Hitlerovci zavraždili asi poldruha milióna mužov, žien a detí, zväčša Židov z rôznych krajín Európy. Auschwitz-Birkenau 1940-1945“
Foto: Matej Horňák/TASR


Prehliadka bola na konci a študenti sa vybrali vlakom domov. V Žiline sa vlak rozdelil a jedna časť išla do Bratislavy a druhá do Košíc. Tmavá noc velila za oknami vlaku, no cestujúci jednoducho nemohli rozmýšľať nad časom. Plní zážitkov im v hlave vírilo množstvo myšlienok. Tú základnú však vyslovila práve Edita Grosmanová: „Hovorte o tom, že ste stretli ženu s číslom 1970. Že bola v koncentráku, že videla, ako psy zožrali ženu a všetky tie zverstvá. Hovorte, že prežila a že vy ste ju videli a počuli.“        

Matej Horňák, Obchodná akadémia Sereď