Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Import

Voľby do parlamentnej komory v Egypte sa budú konať v auguste

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vytvorenie druhej parlamentnej komory - Rady senátorov - bolo súčasťou zmien v ústave, ktoré v Egypte odsúhlasili minulý rok.

Káhira 4. júla TASR (TASR) - Prvé voľby do novovytvorenej komory egyptského parlamentu sa budú konať 11. až 12 augusta. V sobotu o tom informovala agentúra DPA.

Vytvorenie druhej parlamentnej komory - Rady senátorov - bolo súčasťou zmien v ústave, ktoré v Egypte odsúhlasili minulý rok. Tieto zmeny okrem iného umožnili predĺženie mandátu súčasného prezidenta Abdala Fattáha Sísího až do roka 2030.

Nová parlamentná komora bude pozostávať z 300 členov, z ktorých dve tretiny budú volené vo verejnom hlasovaní a zvyšná tretina bude menovaná prezidentom.

Podľa egyptskej volebnej komisie sa budú voľby pre Egypťanov v zahraničí konať 9. a 10. augusta a dátum 11. a 12. augusta je vyhradený pre voličov nachádzajúcich sa v Egypte.

Výsledky volieb budú oznámené 19. augusta. V prípade nerozhodného výsledku sa bude na území Egypta v dodatočnom kole volieb hlasovať 8. a 9. septembra, kým Egypťania v zahraničí rozhodnú o konečnom výsledku volieb 6. a 7. septembra.

Počas volieb budú v dôsledku šírenia nového koronavírusu platiť prísne hygienické opatrenia. Podľa úradov budú pred konaním hlasovania všetky volebné miestnosti vydezinfikované a od prítomných sa bude vyžadovať dodržiavanie bezpečných rozstupov a nosenie pokrývok nosa a úst.

Egypt doposiaľ eviduje 72.711 prípadov a 3201 úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19.