Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Import

VšZP prichádza s novými zmluvnými kritériami pre špecialistov

Ilustračná foto - budova VšZP v Bratislave Foto: TASR/Martin Baumann

Zmluvy, ktoré majú špecialisti v súčasnosti uzavreté so VšZP, im platia do konca roka.

Bratislava 1. apríla (TASR) – Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) prichádza s novými zmluvnými kritériami pre špecialistov. Tie platia od 1. apríla 2014 iba pre nových lekárov, ktorí budú mať záujem o zmluvu s poisťovňou. VšZP sa podľa generálneho riaditeľa Marcela Foraia na nových podmienkach dohodla so Slovenskou lekárskou komorou (SLK) a združením Zdravita, ktoré zastupuje ambulantných lekárov. Poisťovňa do budúcna ráta s tým, že zmluvy so špecialistami by sa podľa nových kritérií mohli uzatvárať aj na dlhšie obdobie ako jeden rok, napríklad na tri roky.

„Vychádzame v ústrety pacientom, aby našli lekára vždy, keď ho potrebujú,“ uviedol dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi Forai. Jedným z najdôležitejších kritérií je, aby ambulancia poskytovala zdravotnú starostlivosť v rozsahu minimálne 30 hodín týždenne. V jednej ambulancii môžu pôsobiť maximálne traja lekári. Každý z nich musí v ambulancii odrobiť aspoň osem hodín. „Je veľmi dôležité, aby odborný zástupca, ktorý zodpovedá za kvalitu zdravotnej starostlivosti v takejto ambulancii, pracoval aspoň 50 percent rozsahu ordinačných hodín,“ povedal o ďalšej podmienke Forai. Jedným z nových kritérií je tiež to, aby ambulancia nebola pre pacientov zatvorená viac ako tri mesiace.

Súčet všetkých pracovných úväzkov lekára bude musieť byť po novom maximálne vo výške 1,2 lekárskeho miesta. VšZP bude akceptovať prácu najviac u dvoch poskytovateľov. Lekári, ktorí pracujú napríklad v nemocnici a popritom aj v súkromných ambulanciách, si tak budú musieť upraviť úväzky podľa nových podmienok.

Okrem toho, že lekár splní tieto podmienky, VšZP musí vyhodnotiť, či lekára konkrétnej špecializácie v danom regióne potrebuje. „Povedzme, že v okrese Košice máme nadbytok chirurgov, napriek tomu, že lekár by spĺňal kritériá zazmluvnenia, v Košiciach by zmluvu nedostal, ale napríklad v Námestove by ju mohol dostať,“ spresnil Forai.

Zmluvy, ktoré majú špecialisti v súčasnosti uzavreté so VšZP, im platia do konca roka. „VšZP ide vykonať analýzu súčasných poskytovateľov, teda každej jednej ambulancie, či spĺňa dané kritériá. A keď nespĺňa, tak v ktorom bode. A tiež, či daného lekára v danom regióne potrebujeme,“ dodal riaditeľ VšZP. Ak je lekár v okrese potrebný, no nespĺňa niektoré kritériá, poisťovňa navrhuje, aby mal zmluvu uzavretú podmienečne a podmienky, ktoré nespĺňa, dal do poriadku.

VšZP má v súčasnosti podľa riaditeľa uzavreté zmluvy asi so 4400 špecialistami. „Predpokladáme, že do konca augusta vykonáme detailnú analýzu porovnania na kritériá. Budeme rokovať so SLK, so Zdravitou a budeme hľadať riešenie, ako sa dostať k optimálnej sieti špecialistov,“ povedal Forai.

Nové kritériá sa podľa riaditeľa VšZP nebudú vzťahovať na ambulancie s veľmi špecifickými odbornosťami či na tie, ktoré liečia choroby s nízkym výskytom. Ako príklad uviedol detskú gynekológiu.