Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Import

Vysokoškoláci dnes budú opäť rokovať s ministrom práce

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter Foto: TASR

Vysokoškoláci začali s vládnymi predstaviteľmi intenzívnejšie rokovať po tom, ako ohlásili protestné zhromaždenia na 23. októbra.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Vysokoškoláci dnes popoludní opäť zasadnú za rokovací stôl s ministrom práce Jánom Richterom (Smer-SD). Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) totiž na víkendovom Valnom zhromaždení rozhodla neprijať ponúkaný kompromis o odvodoch z dohôd. V čom presne sa im Richterov návrh nepáčil, študenti nechceli konkretizovať.

„V ústretovej a konštruktívnej komunikácii so študentmi vysokých škôl ohľadom nami ponúkaného kompromisu budeme pokračovať aj v najbližších hodinách a dňoch,“ povedal pre TASR hovorca ministerstva práce Michal Stuška. Stretnutie by sa podľa predsedníčky ŠRVŠ Kataríny Stolárikovej malo začať o 15.00 h.

Vysokoškoláci začali s vládnymi predstaviteľmi intenzívnejšie rokovať po tom, ako ohlásili protestné zhromaždenia na 23. októbra. Jedným z hlavných dôvodov mobilizácie študentov bolo zvýšenie odvodov pri práci na dohodu, ktoré od nového roka prinesie schválená novela o sociálnom poistení. Pri práci na dohodu u študentov by sa tak platili odvody vo výške 29,8 percenta, čiže sedem percent od študenta pracujúceho na dohodu a zvyšných 22,8 percenta od zamestnávateľa. Výnimka vyšších odvodov platí podľa zákona pre mladých do 18 rokov a pri mesačnom zárobku do 66 eur. Minister Richter na minulotýždňovom rokovaní v Prezidentskom paláci ponúkol vysokoškolákom kompromis, aby sa vyššie odvody platili až od istej sumy. "Predstava je taká, že do nejakej sumy by ostali v platnosti odvody, ktoré platili doteraz, to znamená 1,05 percenta," povedal minister. Limit, do ktorého by sa platili nižšie odvody, neprezradil. Dodal len, že výnimka by sa týkala jednej zmluvy, ktorá by bola limitovaná za istých podmienok.

Študenti cez víkend vyhlásili, že avizovaná mobilizácia študentov na 23. októbra bude pretrvávať až do momentu dosiahnutia prijateľného riešenia. "Protestné zhromaždenia v Bratislave a Košiciach budú transformované do podoby verejných diskusií na akademických pôdach," povedal podpredseda ŠRVŠ Maroš Korman. Dodal, že diskusie sa budú niesť v pokojnom duchu a ich cieľom je oboznámiť študentov s možnými riešeniami. "V prípade nedosiahnutia prijateľného kompromisu bude stanovený nový termín protestného zhromaždenia," upozornil.