Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Import

Výstava fotografií o Cyrilovi a Metodovi zavedie divákov i do Kremnice

Pavol Demeš Foto: TASR/Štefan Puškáš

Autor návštevníkov výstavy obrazom zavedie aj do Kremnice a jej slávnej mincovne.

Bratislava 5. júla (TASR) - Výber fotografií, ktoré majú predstaviť solúnskych bratov a poukázať na to, akí významní boli Cyril a Metod pre Slovensko, si môžu milovníci histórie pozrieť na Bratislavskom hrade. Autorom výstavy s názvom Po stopách sv. Cyrila a Metoda je medzinárodne uznávaný expert na zahraničnú politiku a občiansku spoločnosť, cestovateľ a fotograf Pavol Demeš. Jeho výstava sa rodila v priebehu troch rokov a je výsledkom putovania po 10 krajinách. Vystavené fotografie zachytávajú pamiatky, ktoré sa zachovali z čias sv. Cyrila a Metoda alebo sú im venované.

Autor návštevníkov výstavy obrazom zavedie aj do Kremnice a jej slávnej mincovne. "To je niečo úplne unikátne - takmer 700-ročná mincovňa, najstaršia firma na Slovensku, ktorá razila kedysi dukáty. V tejto mincovni boli vyrazené dvojeurovky, ktoré budú 5. júla distribuované v rámci celej eurozóny, čiže portrét Cyrila a Metoda z Kremnice pôjde do celej Európy," povedal pre TASR Demeš, ktorý mal to šťastie a mohol odfotografovať razbu 10.000 špeciálnych vysokoleštených mincí venovaných slovanským vierozvestcom.

Na projekte Po stopách sv. Cyrila a Metoda pracoval sám. Priznáva však, že v súkromnom projekte náročnom na štúdium, čas a cestovanie sa opieral o pomoc viacerých slovenských veľvyslanectiev. Autorovi pomáhali i mnohí odborníci, s ktorými sa radil a rozprával. "Ak som šiel na miesta spojené so životom a dielom Cyrila a Metoda, musel som presne vedieť, kam idem, čo sa tam udialo," poznamenal Demeš. Jeho fotografie mapujú tri veľké misie, ktorých boli solúnski bratia súčasťou z poverenia byzantského cisára - do Arabskej ríše, Chazarskej ríše a napokon do Veľkomoravskej ríše. "Toto je fotografická biografia Cyrila a Metoda, ktorou by som chcel osloviť ľudí, ktorí o nich vôbec nikdy nepočuli. Teším sa, že výstavu sa Slovenské národné múzeum Historické múzeum rozhodlo realizovať na takomto špeciálnom mieste. Jeho genius loci je pre mňa nesmierne silné, pretože s veľkou pravdepodobnosťou Cyril a Metod tu na tomto kopci kedysi boli," dodal autor.

Výstava bude verejnosti prístupná do 9. septembra v čase od 10.00 do 18.00 hodiny (okrem pondelka) na prízemí Bratislavského hradu. Na jeseň bude projekt Po stopách sv. Cyrila a Metoda putovať ďalej do zahraničia. Prostredníctvom fotografií budú môcť spoznávať život apoštolov Slovanov v USA, Grécku, Rusku, Nemecku a ďalších krajinách.