Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Výstava Protikomunistický odboj na Slovensku

Foto: PEVŠ

Výstava mapuje roky 1945 – 1989 a návštevníkom v obrazovo – textovej forme predstaví odboj a odpor obyvateľstva proti komunistickému režimu.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Vernisáž jedinečnej výstavy venovanej protikomunistickému odboju na Slovensku sa uskutoční v predvečer Dňa boja za slobodu v priestoroch Paneurópskej vysokej školy v Bratislave. Ústav pamäti národa v spolupráci s Paneurópskou vysokou školou pripravil výstavu, ktorá je prvým komplexným predstavením problematiky protikomunistického odboja na Slovensku. Mapuje roky 1945 – 1989 a návštevníkom v obrazovo – textovej forme predstavuje odboj a odpor obyvateľstva proti komunistickému režimu.
O podobe výstavy hovorí predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa Ivan A. Petranský: „Odborné texty obohatené fotografiami dopĺňajú predmety disidentov, samizdatové vydanie časopisov, či písací stroj, na ktorom sa písali. Súčasťou výstavy, ktorá by mala putovať po slovenských a zahraničných mestách, sú aj dokumentárne filmy ÚPN.“Zaujímavé informácie o udalostiach minulého storočia tu nájdu pamätníci, milovníci histórie, ale aj mladá generácia, ktorá už s týmto obdobím osobné skúsenosti nemá. Podľa slov JUDr. Jána Čarnogurského výstava podáva komplexný pohľad na vznik, trvanie a zánik komunistického bloku v Európe a približuje geopolitické príčiny jeho vytvorenia.
Vernisáž sa uskutoční v piatok 16. novembra o 18.00 hodine. Záujemcovia si výstavu „Protikomunistický odboj na Slovensku“ môžu prezrieť do 25. marca 2013 v priestoroch Paneurópskej vysokej školy na Tomášikovej ulici 20 v Bratislave.
TASR informovala Katarína Hodorová z PEVŠ.