Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Výstava ručne vyrobených bábok v dobových kostýmoch

Foto: Paedr. Helena Rusnáková/TASR

Hlavnými predstaviteľmi výstavy a zároveň vernými rozprávačmi historických príbehov sú ručne vyrobené bábky v honosných historických kostýmoch.

Nové Zámky 28. apríla (TASR) - Pestrý obraz dobovej spoločnosti predstavuje výstava Stredoveké a renesančné kráľovské dvory, ktorú sprístupnili vo výstavnej sieni Múzea Jána Thaina v Nových Zámkoch. Nie je však orientovaná na dejinné fakty a súvislosti. Hlavnými predstaviteľmi výstavy a zároveň vernými rozprávačmi historických príbehov sú ručne vyrobené bábky v honosných historických kostýmoch, ktoré odzrkadľujú dobové výtvarné zobrazenia, výjavy z kroník a ďalších historických prameňov. Návštevník sa dostane do daného historického obdobia a zároveň sa môže umocniť v presvedčení, že hra a hračka nie je len privilégiom malého dieťaťa.Cez diela autoriek, tvoriacich na profesionálnej úrovni predstavujú práce, ktoré vznikali počas 12 ročníkov celonárodnej súťaže v tvorbe bábok v historických kostýmoch v Maďarskej republike organizovanej Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeom vo Vyšehrade a Maďarskou spoločnosťou hier a hračiek Árona Kissa s celonárodnou pôsobnosťou. Výstavy diel z jednotlivých súťažných ročníkov sa vo Vyšehrade každoročne konajú počas Vyšehradských palácových hier.
Foto: Paedr. Helena Rusnáková/TASR


Maďarská spoločnosť hier a hračiek vznikla v roku 1987 a tento rok oslavuje 25. výročie. V súčasnosti má 500 členov – odborníkov a milovníkov hier a hračiek z celej krajiny i spoza hraníc. Nesie meno významného pedagóga Árona Kissa (1845-1908). Medzi hlavné ciele spoločnosti patrí výskum, uchovávanie, šírenie a rozvíjanie hodnôt domácej hračkárskej kultúry, ako aj zabezpečenie odborných stretnutí a možností spolupráce pre všetkých, ktorý sa hrami a hračkami zaoberajú na odbornej či amatérskej úrovni. Základným krédom spoločnosti je presvedčenie, že hra a hračka nie je len privilégiom malého dieťaťa.

Organizátormi výstavy sú Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch, Magyar Nemezeti Mátyás Király Múzeum vo Vyšehrade, Maďarská spoločnosť hier a hračiek Árona Kissa . Výstava, ktorá je pokračovaním niekoľkoročnej spolupráce Múzea Jána Thaina v Nových Zámkoch s múzeami a inštitúciami Maďarskej republiky, bude otvorená do 23. júna.

PedDr. Helena Rusnáková, učiteľka, Obchodná akadémia Šurany