Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Výstava v Múzeu Jána Thaina - Lesy Európy

Foto: Marta Kasášová/TASR

Ekologicko-prírodovednú výstavu nesúcu názov Lesy Európy sprístupnili v týchto dňoch v Múzeum Jána Thaina (MJT) v Nových Zámkoch.

Nové Zámky 17. septembra (TASR) - Na otvorení výstavy, ktorú pripravilo múzeum v spolupráci s Východoslovenským múzeom v Košiciach, Ponitrianskym múzeom v Nitre, Podunajským múzeom v Komárne a Tríbečským múzeom v Topoľčanoch, sa k návštevníkom prihovoril aj lektor výstavy Mgr. Ladislav Petrovič.
Expozíciu otvorila riaditeľka múzea Helena Gudmonová.


Čím upúta výstava návštevníka?




V troch hlavných vitrínach môžeme v diorámach vidieť tri pôvodné typy európskych lesov: severské boreálne lesy, európske zmiešané lesy a lesy stredozemného typu. K nim sa v ďalších troch hlavných vitrínach pridávajú lesy horské, lužné lesy, ako aj kultúrne lesy a lesoparky. Návštevníci tu môžu vidieť rôzne druhy živočíchov a rastlín, ktoré sú pre tieto lesy charakteristické. V strednej vitríne je inštalovaný model krajiny so znázornením vegetačných stupňov Európy. K nemu sú pridružené banery zobrazujúce výškové stupne Slovenska, funkcie lesa a vývoj lesa. Na ďalších baneroch sú zobrazené vybrané druhy stromov charakteristické pre lesy severské, zmiešané, mediteránne a lužné. V dvoch menších vitrínach si návštevníci môžu pozrieť niektoré druhy hmyzu žijúce v jednotlivých typoch lesov.

Foto: Marta Kasášová/TASR


Pre návštevníkov sú pripravené aj rôzne aktivity, ku ktorým patria prednášky o svetových lesoch a ich ohrození, interaktívna hry CSI: Forest, menšie deti si môžu zahrať dva druhy pexesa. Je tu tiež možnosť prihlásiť sa na exkurziu do prírody (podľa počasia spojenú aj s pozorovaním vtáctva).

Výstava je vhodná aj na spestrenie hodín vlastivedy, či prírodovedy pre žiakov ZŠ, biológie a ekológie pre žiakov SŠ, otvorená bude do 30. novembra.

PaedDr. Helena Rusnáková, Obchodná akadémia Šurany