Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Import

V bratislavských Vajnoroch je výstava obrazov dvoch ikonopiscov

Výstava potrvá do 16. augusta.

Bratislava 2. júna (TASR) – Pod názvom Ikonopisci sprístupnila Galéria TYPO&ARS v bratislavských Vajnoroch výstavu dvoch maliarov ikon Vladimíra Blaha zo Slovenska a Justiniána Tilova z Bulharska.

"S vajnorskou galériou je to náš spoločný príspevok na počesť 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na územie Slovenska," zdôvodnila na sobotnej (1. 6.) vernisáži riaditeľka Bulharského kultúrneho inštitútu v Bratislave Elena Arnaudová.

"Toto je 75. výstava v našej galérii. Predstavujeme na nej tvorbu významných ikonopiscov, ktorí sa zamerali na technicky veľmi zložitú maľbu replík starých ikon. Ja sa medzi týmito obrazmi cítim ako v chráme," priznal sa galerista Peter Čepec.

K slávnostnému otvoreniu expozície prispeli biblické spevy i rozprávanie umelcov o tvorbe ikon. Tá si vyžaduje nielen náročné technologické postupy prípravy podkladov a samotnej maľby, ale aj dodržiavanie tradičných ikonografických kánonov. Prítomní sa dozvedeli aj o popularite ikon v Bulharsku od deviateho storočia po súčasnosť.

"Záujem o ikony mám od strednej umeleckej školy. Študoval som dejiny, vývoj i technológiu ikon. Tieto obrazy nie sú staré, vidíte že svietia novotou," povedal 65-ročný Tilov, ktorý prišiel z Bulharska aj s manželkou.

Vo výbere takmer 30 jeho obrazov rôznej veľkosti sú Sv. Elena a sv. Konštantín, Traja svätci, Vzkriesenie Lazára, Sv. Peter a sv. Pavol, Príchod do Jeruzalema, Pochybnosti apoštola Tomáša, Sv. Nikolaj, Koncil archanjelov, Boj sv. Juraja s drakom, 40 mučeníkov zo Sebastie a iné.

"Ikony maľujem pri modlitbe a meditácií," potvrdil zásadnú sústredenosť pri tvorbe Blaho, ktorý obrazy aj na odpadové doskové drevo namaľoval olejovými a akrylovými farbami i 24-karátovým zlatom. Bratislavský rodák (1958) vybral pre expozíciu diela Sv. Cyril a sv. Metod, Ježiš s krížom, Svätá rodina, Turínske plátno, Sv. Ján Krstiteľ, Zostúpenie do podsvetia či z cyklu Sv. Mária.

Výstava potrvá do 16. augusta.