Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Import

Vzdelanec je pokladom pre svoju krajinu

Väčšina lepšie platených zamestnaní vyžaduje vysokoškolské vzdelanie. Práve vzdelaní ľudia majú predpoklady urobiť tento svet lepším. Je dôležité vzdelávať sa.

Bánovce nad Bebravou 30. marca (TASR) - Jedno čínske príslovie hovorí: „Vzdelanec je pokladom pre svoju krajinu.“ S touto vetou sa nedá nesúhlasiť. A hlavne v dnešnej dobe. Človek bez vzdelania sa len ťažko pretlačí v živote. Väčšina lepšie platených zamestnaní vyžaduje vysokoškolské vzdelanie. A ak sa na vec pozrieme z iného uhla pohľadu, práve vzdelaní ľudia majú predpoklady urobiť tento svet lepším. Je dôležité vzdelávať sa.
„Každý, kto mi lichotí, je mojím nepriateľom. Každý, kto ma kritizuje, je mojím učiteľom,“ hovorí druhé čínske príslovie. I ono v sebe skrýva múdrosť. Ako sa môžeme zlepšovať, pokiaľ nie sme vystavení objektívnej kritike? Zlyhaním vo vzdelávaní je pocit, ktorý nám hovorí, že vieme už všetko. Hoci sa zdá, že dnes už bolo objavené a vymyslené takmer všetko, opak je pravdou. Kritika nám pomáha rozvíjať nielen seba, ale aj plody našej práce. Najlepšiu kritiku človek získa tak, že svoju prácu predstaví verejnosti a skúsi ju porovnať s prácami iných. Na toto slúžia mnohé súťaže.

Jednou z nich je aj Stredoškolská odborná činnosť – SOČ. Táto súťaž patrí k tým najprestížnejším a najznámejším na Slovensku a tento rok prebieha jej tridsiaty štvrtý ročník. Ako už napovedá samotný názov, súťaž je dostupná pre všetkých študentov stredných škôl, ktorí majú záujem o serióznu odbornú prácu. Táto súťaž nie je zameraná iba na určitý predmet, ale ponúka možnosť zapojiť sa všetkým študentom, či už sa zameriavajú na prírodovedné, alebo humanitné odbory.

Regionálne kolo pre mestá Bánovce nad Bebravou, Prievidza a Partizánske sa konalo 16. marca v budove Strednej odbornej školy v Bánovciach nad Bebravou. Súťažilo sa v sedemnástich rôznych odboroch a všetky práce mali svoju profesionálnu úroveň. Nečudo, veď súťažiaci do nich investovali mnoho času a úsilia. Na súťaži som sa v odbore Pôdohospodárstvo a životné prostredie zúčastnil spolu s mojou spolužiačkou a spolupracovníčkou Lenkou Masárovou, pričom sme s našou prácou Biomonitoring čistoty ovzdušia mesta Bánovce nad Bebravou a jeho okolia dosiahli postup do krajského kola, ktoré sa bude konať 4. apríla v Strednej odbornej škole v Starej Turej. Víťazné práce nakoniec poputujú na celoštátnu prehliadku. Tá sa uskutoční 24. až 27. apríla v Hotelovej akadémii Ľ. Wintera v Piešťanoch.

Tomáš Belobrad, Gymnázium Janka Jesenského, Bánovce nad Bebravou