Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Za krásami Moravského krasu

Pravekí ľudia Foto: Monika Kohanová/TASR

Moravský kras je najväčšia a na krasové javy najrozmanitejšia krasová oblasť v Česku. Zároveň patrí medzi najvýznamnejšie krasové oblasti v strednej Európe

Žilina 19. septembra (TASR) - Na území Moravského krasu je známych viac ako 1600 registrovaných jaskýň. Päť z nich je aj verejne prístupných s prehliadkou.

Najviac navštevované sú Punkevní jeskyně. Jaskyne sú zatraktívnené plavbou po podzemnej riečke Punkve , odkiaľ sa naskytá výnimočný pohľad na priepasť Macochu. Vstupenky do týchto jaskýň sa odporúča zarezervovať si cez internet. Kvôli veľkému záujmu býva vypredané aj na tri mesiace dopredu.

Kvapľová výzdoba
Foto: Monika Kohanová/TASR
Ďalšou zo sprístupnených jaskýň je Kateřinská jeskyně. Je výnimočná kvôli stalagmitom, ktoré v nej dosahujú dĺžku až štyri metre. Bohatá kvapľová výzdoba či sintrové kaskády očaria návštevníkov jaskyne Balcarka.

Sloupsko-Šošůvské jeskyně sú zaujímavé nielen pre milovníkov prírody, ale aj milovníkov hudby. V jaskyni nazývanej Eliščina jeskyně je tak výborná akustika, že sa v nej občasne konajú koncerty vážnej hudby. Sloupsko-Šošůvské jeskyně sú využívané na speleoterapiu, čo je alternatívna liečebná metóda, ktorá pomáha ľuďom s dýchacími problémami.

Jaskyňa Balcarka
Foto: Monika Kohanová/TASR
Piatou verejne sprístupnenou jaskyňou s prehliadkou je jaskyňa Výpustek. Už oddávna bola známa ako nálezisko pozostatkov pravekých živočíchov. Zaujímavá je aj história jaskyne. V jaskyni sa ťažili fosfáty, neskôr sa tam skladovala munícia, Nemci si v jaskyni vybudovali továreň na časti leteckých motorov a nakoniec jaskyňa poslúžila aj ako protiatómový kryt.

Výlet do jaskyne je príjemnou zmenou oproti dňom stráveným v rozpálených mestách, najmä za horúcich letných dní. V oblasti Moravského krasu sa dajú využiť mnohé cyklotrasy, v blízkom okolí sa nachádzajú zrúcaniny hradov Holštejn či Blansek, veterný mlyn s múzeom v meste Rudice a mnohé ďalšie zaujímavosti. Z výletu do Moravského krasu sa tak môže stať príjemný mnohotvárny zážitok. 

Monika Kohanová, Gymnázium, Žilina, Hlinská 29