Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Import

Záhorská galéria v Senici sprístupní komornú výstavu Lightboxy

Ilustračné foto. Foto: TASR/Miroslav Košírer

Výstava slovenského grafika a pedagóga Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave potrvá v Galérii nad schodiskom, ktorá je súčasťou Záhorskej galérie Jána Mudrocha v Senici, do 10. októbra.

Senica 17. augusta (TASR) – V Záhorskej galérii Jána Mudrocha v Senici, ktorej zriaďovateľom je Trnavský samosprávny kraj, sprístupnia 20. augusta o 17:00 vernisážou výstavu Róberta Makara Lightboxy. TASR o tom informovala Zuzana Dohnalová zo záhorskej galérie.

Komorná výstava je prezentáciou dvoch svietiacich túb, ktoré pochádzajú zo série už vystavených diel. „Jeden z objektov bol dokonca vystavený aj v záhorskej galérii. Čo však pri mnohých tematicky ladených výstavách uniká, je kontext tvorby autora. Makar mal to šťastie, že niekoľko rokov štúdií strávil začiatkom 90. rokov v Paríži v ateliéri Christiana Boltanského, dôležitej osobnosti európskeho konceptuálneho umenia posledných dekád 20. storočia. Som presvedčený, že parížsky pobyt voľnú tvorbu Makara zásadne ovplyvnil," uviedol kurátor výstavy Roman Popelár.

Ako doplnil, jeho ultraľahké svietiace tuby sú pomyselnými úložnými priestormi myšlienok, odkazov. „Prevažne kultúrno-etických a filozofických. Väčšinou sú zhasnuté, na iných výstavách zasvietia, výstražne blikajú alebo ich svietiaci moment sa striedavo zvýrazňuje a utlmuje. Vždy podľa nastavenia. Jeho prácu s textom, fontmi písma a svetlom vnímam ako permanentný autorský experiment. Všetky línie sa vrstvia, navzájom prestupujú, avšak odkaz nikdy nezaniká," informoval kurátor výstavy.

Výstava slovenského grafika a pedagóga Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave potrvá v Galérii nad schodiskom, ktorá je súčasťou Záhorskej galérie Jána Mudrocha v Senici, do 10. októbra.