Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

ZAP: Ponuka príspevkov pre zdravotníkov je plytvanie financiami

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Rokovania vlády a Lekárskeho odborového zduženia (LOZ) pokračujú, nateraz nedospeli k finálnej dohode.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) považuje návrh vlády na jednorazové príspevky pre lekárov a zdravotnícky personál v nemocniciach za bezprecedentné nesystémové plytvanie finančnými prostriedkami z verejných zdrojov. Vyhlásila to prezidentka ZAP Jaroslava Orosová.

"Okrem toho, že absolútne nerieši problém lekárov, sestier a ostatného zdravotníckeho personálu v nemocniciach, vytvára priepasť medzi jednotlivými segmentmi zdravotnej starostlivosti. Vyzývame preto vládu, aby prestala hazardovať so zdravím svojich občanov a začala hľadať systémovo udržateľné riešenia, ktoré budú na problém slovenského zdravotníctva nazerať ako na celok, ambulantnú sféru nevynímajúc," uviedla Orosová.

Ambulantný sektor podľa jej slov zastrešuje až dve tretiny poskytovanej zdravotnej starostlivosti, no bez systémového riešenia a riadneho dofinancovania neprežije a kolaps ambulantnej sféry bude mať za následok kolaps celého zdravotníckeho systému na Slovensku.

Rokovania vlády a Lekárskeho odborového zduženia (LOZ) pokračujú, nateraz nedospeli k finálnej dohode. Vláda ponúka zdravotníkom, ktorí ostanú v nemocniciach, stabilizačný príspevok. Podľa LOZ to nemocniciam nepomôže. Odborári vyzvali politikov, aby upokojili situáciu v zdravotníctve a prišli k rokovaciemu stolu.