Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Import

Zaujímavá dovolenka sa dá zažiť nielen pri mori

Foto: Veronika Moncoľová/TASR

Mnohé deti možno zažili super dovolenku na piesočnatých plážach prímorských miest v zahraničí. Oddych a relax sa však dá zažiť aj na našom krásnom Slovensku


Sereď 26. júla (TASR) - More síce nemáme, zato máme hory, ktoré nám môžu závidieť na celom svete. S rodičmi sme sa vybrali na dovolenku do nádherného kraja Liptov, s centrálnym mestom Liptovský Mikuláš. Mesto akoby ležalo medzi dvoma našimi veľhorami, Nízkymi a Vysokými Tatrami. Pri vyjasnenej oblohe sa návštevníkom naskytá úžasný pohľad na štíty Západných Tatier aj na o niečo menšie vrchy Nízkych Tatier. Vstupom do tejto krásnej nízkotatranskej scenérie je Demänovská dolina, ktorou preteká riečka Demänovka. Je tu veľké množstvo hotelov, penziónov a chát, všetko v krásnom prostredí uprostred prírody.

Z hotela v Nízkych Tatrách kde sme bývali, sa turisti môžu vyviezť na Chopok kabínkovou lanovkou, alebo zvoliť pešiu túru po vyznačených chodníkoch. Keďže prvý deň sme mali chladnejšie a daždivé počasie, relaxovali sme v hotelovom wellnes centre. V reštaurácii nás rozmaznávali chutnými špecialitami.

V nedeľu sme navštívili rímskokatolícky kostolík sv. Mikuláša, kde sme boli na detskej omši určenej predovšetkým malým deťom. Ako sme sa dozvedeli, kostolík je najstaršou stavebnou pamiatkou v meste Liptovský Mikuláš. Keďže Liptovský Mikuláš je aj mestom olympijských víťazov, nemohli sme obísť ani známy areál vodného slalomu, kde trénuje aj olympijský víťaz Michal Martikán. Jeho sme síce nestretli, lebo už zarezával v Londýne na olympiáde, zato sme videli skupinku „rafťákov“, ktorá sa pokúšala zdolať divokú vodu na rafte. Asi to boli začiatočníci, lebo raft sa prevrhol a milí rafťáci okúsili studenú vodu. Našťastie sa všetkým podarilo dostať ku brehu.

Navštívili sme aj malú obec Vlkolínec, ktorá je zapísaná do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Videli sme tam krásne pôvodné domčeky, v ktorých sa dokonca dá aj ubytovať. Naši rodičia nám vysvetľovali, že dedinka sa vlastne po desaťročia príliš nezmenila a poskytuje obraz toho, ako sa žilo kedysi. Bolo to veľmi zaujímavé aj keď to už nie je asi nič pre našu generáciu. Vo Vlkolínci sme navštívili aj múzeum, kde sme videli izbičku v ktorej bývali naši predkovia a ktorí akoby len pred chvíľou odišli.
Foto: Veronika Moncoľová/TASR

Určite najväčším zážitkom nielen pre nás, deti ale aj pre rodičov, bol deň strávený v najväčšom aquaparku na Slovensku - v Tatralandii. Vďaka rôznym atrakciám ako napríklad bazény, skákacie hrady pre deti, trampolína, detské skútre a veľké množstvo toboganov od výmyslu sveta, si Tatralandia denne pritiahne tisícky návštevníkov. Každý deň sa tu okrem iného tancuje zumba a konajú sa tu rôzne hry pre deti. Tiež sa tu nachádza mini zoo v ktorej sa nachádzajú zvieratká – lamy, kozy, malá kengura a ďalšie.

Foto: Veronika Moncoľová/TASR
Tiež sme sa previezli vláčikom "Safari" ktorý nás cez túto mini zoo previezol. Veru sme mali čo robiť, aby sme počas jedného dňa stíhali vyskúšať všetky atrakcie. Niekedy sme mali pocit, že sme niekde v zahraničí, lebo tam boli samí Poliaci a Česi. Zdá sa, že oni vedia viac oceniť všetko to, čo tento krásny kraj Liptova ponúka.

V týchto dňoch sme zažili naozaj nezabudnuteľnú dovolenku v Nízkych Tatrách. Navštívte aj vy tento krásny kraj, neobanujete!

Veronika Moncoľová, ZŠ Juraja Fándlyho, Sereď