Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Import

Zavedenie nového spôsobu odmeňovania nemocníc bude meškať

Fakultná nemocnica s poliklinikou J.A. Reimana v Prešove Foto: TASR/Milan Kapusta

Na základe pôvodného harmonogramu mala byť pilotná verzia tzv. DRG systému pripravená na jar tohto roku a jeho prevádzka na úrovni zberu dát sa mala začať od januára budúceho roku.

Bratislava 6. novembra (TASR) - Príprava zavedenia nového spôsobu odmeňovania nemocníc nejde podľa plánu. Na základe pôvodného harmonogramu mala byť pilotná verzia tzv. DRG systému pripravená na jar tohto roku a jeho prevádzka na úrovni zberu dát sa mala začať od januára budúceho roku.

"Zistenia vedenia úradu preukázali, že SK-DRG 1.0 sa len v tomto období finalizuje, nakoľko kľúčové komponenty systému DRG buď nie sú dokončené alebo sa práce na nich ani nezačali," informovala dnes hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Soňa Valášiková.

Od DRG systému, ktorý sa na má realizovať podľa nemeckého modelu, sa očakáva, že umožní meranie produkcie nemocnice, čo by sa využilo ako základ pre úhradu zdravotnej starostlivosti. Priniesť tiež má spravodlivé a transparentné odmeňovanie za poskytnutú zdravotnú starostlivosť, ako aj definovanie pravidiel v diagnostickom a terapeutickom procese. Okrem toho má tiež umožniť porovnávanie nemocníc a oddelení, a to nielen v rámci Slovenska, ale aj s ostatnými krajinami.

Tzv. platbu za diagnózu, presnejšie platbu za skupiny diagnóz, nemá v Európskej únii v ústavnej zdravotnej starostlivosti zavedenú iba Slovensko. Dnes je systém úhrad v nemocniciach postavený na platbe za ukončenú hospitalizáciu, ktorú si zdravotná poisťovňa dohodne s nemocnicou na danom oddelení a ktorá nezohľadňuje medicínsku a ekonomickú náročnosť.