Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Import

Jeseň prináša alergikom úľavu

Invázna rastlina ambrózia palinolistá (Ambrosia artemisiifolia) s pôvodom v severnej Amerike je silný peľový alergén. Foto: FOTO TASR/Milan Kapusta

Alergikov v uplynulých dňoch potrápil ešte peľ ambrózie, ktorý dosiahol významné koncentrácie.

Banská Bystrica 26. september (TASR) – Prichádzajúca jeseň prináša polinotikom úľavu a podľa Janky Lafférsovej z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici by v najbližších dňoch peľ v ovzduší u všetkých aktuálnych alergénov mal dosahovať nízke až veľmi nízke hladiny.

Alergikov v uplynulých dňoch potrápil ešte peľ ambrózie, ktorý dosiahol významné koncentrácie.

"Celkové denné koncentrácie peľu síce poklesli, ale invázna ambrózia sa udržala v alergologicky významných koncentráciách na pomerne veľkej časti územia Slovenska. V uplynulom týždni sme zaznamenali opätovný pokles denných hladín všetkých aktuálnych alergénov. Peľ paliny a tráv sa vyskytoval v ovzduší len ojedinele. Najvyššie denné koncentrácie peľu ambrózie zachytila monitorovacia stanica v Trnave, Bratislave a v Banskej Bystrici," zhodnotila Lafférsová.

Podľa nej alergikom môžu spôsobovať problémy ešte spóry húb, plesní, zastúpených najmä rodmi Alternária a Cladospórium. Ich denné koncentrácie v ovzduší však tiež majú klesajúcu tendenciu.