Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Zdravotníci: Zmenám z memoranda by mala predchádzať diskusia

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Vláda a odborári podpísali minulý týždeň na Úrade vlády SR spoločné memorandum. Obe strany veria, že je to začiatok spolupráce a krok k lepšiemu zdravotníctvu na Slovensku.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Zavádzaniu opatrení z memoranda medzi vládou a lekárskymi odborármi by mala predchádzať diskusia zainteresovaných strán. Vládu a parlament na to v spoločnom vyhlásení vyzývajú zdravotnícke organizácie. TASR o tom informovala manažérka pre komunikáciu a médiá Slovenskej lekárskej komory (SLK) Nancy Závodská.

"Zmeny sa týkajú mnohých zákonov a niekoľkých desiatok paragrafov. Je preto nevyhnutné, aby k pripravovaným právnym predpisom a opatreniam mali možnosť zaujať stanoviská a predkladať návrhy všetky dotknuté subjekty. Len tak splní memorandum vlády a Lekárskeho odborového združenia svoje posolstvo," upozornili organizácie.

V tejto súvislosti poukázali na novelu predpisovania liekov, ktorej podľa nich nepredchádzala diskusia. "Spôsobila medzi odbornou verejnosťou, ale aj pacientmi chaos a vyvolala nespočetné množstvo negatívnych emócii vo vzťahoch medzi lekármi a vzťahoch lekár – pacient," skonštatovali.

Výzvu okrem SLK podporili všetky lekárske fakulty na Slovensku, štátne a neštátne nemocnice, Slovenská lekárska spoločnosť, Slovenská komora zubných lekárov, Asociácia súkromných lekárov - združenie Zdravit či Zväz ambulantných poskytovateľov.

Vláda a odborári podpísali minulý týždeň na Úrade vlády SR spoločné memorandum. Obe strany veria, že je to začiatok spolupráce a krok k lepšiemu zdravotníctvu na Slovensku.