Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Import

Zeman prijal prvého kandidáta do Fialovho kabinetu

Predseda Českej pirátskej strany (Piráti) Ivan Bartoš, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Prezident chce stretnutia s kandidátmi na členov nového kabinetu dokončiť do konca budúceho pracovného týždňa.

Praha 29. novembra (TASR) – Český prezident Miloš Zeman po nedeľňajšom vymenovaní premiéra Petra Fialu (ODS/Spolu) v pondelok prijal prvého kandidáta na člena nového vládneho kabinetu – šéfa Pirátov Ivana Bartoša. Ten má byť v novej vláde jej podpredsedom a ministrom pre miestny rozvoj, pričom zodpovedať má aj za digitalizáciu, informoval server iDNES.cz.

Zeman bol opäť v presklenej vitríne, podobne ako pri menovaní nového premiéra. Prezident sa zámku v Lánoch zotavuje po viac než mesačnej hospitalizácii. Koncom uplynulého týždňa bol tiež nakrátko v nemocnici po tom, čo mal pozitívny test na koronavírus. Práve z tohto dôvodu musí byť teraz dva týždne v karanténe.

Prezident chce stretnutia s kandidátmi na členov nového kabinetu dokončiť do konca budúceho pracovného týždňa. Najviac pozornosti bude zrejme pútať jeho budúcotýždňová schôdzka s Janom Lipavským, ktorý je pirátskym kandidátom na ministra zahraničných vecí. Podľa informácií denníka Mladá fronta DNES má totiž Zeman voči jeho nominácii výhrady. Fiala však odmieta zmeny v zložení ním navrhovaného kabinetu.